Režisér Hřebejk natáčí na Třeboňsku film Líbánky. Novomanželku si zahrála Geislerová

16. září 2012

Čtvrtý společný film Jana Hřebejka a Anny Geislerové vzniká v těchto dnech na jihu Čech. Scénář ke snímku Líbánky napsal Petr Jarchovský. Jedná se o poslední díl volné trilogie příběhů ze současnosti, tvořenou filmy Kawasakiho růže a Nevinnost.

Většina scén se natáčí v osadě Vitmanov na Třeboňsku, v září se filmaři přesunou ještě do Liberce. Interiéry bývalé hájovny na Vitmanově se proměnily v domov hlavní hrdinky Terezy, kterou ztvárnila Anna Geislerová.

Společně s hercem Stanislavem Majerem představují ve filmu Líbánky novomanžele. Režisér už má natočené i nejdůležitější dialogy obou herců.

„Film Líbánky pojednává o tom, že na svatbu přijde host, o kterém nikdo neví, proč tam je, kde se tam vzal, ale který vzbudí u ostatních dojem, že se s někým perfektně zná. Celé drama je natočeno o tom, že odkrýváme tajemství, proč tam přišel,“ přibližuje Hřebejk.

A pokračuje: „Tohle je jedna z prvních scén, kdy nevěsta zaregistruje jeho přítomnost a ptá se ženicha, odkud se tam ten člověk vzal a kdo ho pozval.“

O obsazení hlavní ženské role měl jasno. „Cokoliv chce Anna v mém filmu hrát, tak tam prostě bude hrát. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale žádnou druhou takhle dobrou herečku tady nemáme,“ dodává.

V superlativech se o spolupráci s Janem Hřebejkem vyjadřuje i Anna Geislerová: „Filmy, které spolu děláme, a způsob, jak je děláme, považuji za jeden z nejsilnějších zážitků z tvorby.“

Premiéra filmu Líbánky by měla být ještě letos na podzim.

autoři: pfr , Kristina Winklerová
Spustit audio