Rezervaci Velká a Malá olšina na hranici středních Čech a Vysočiny pokryl bílý koberec bledulí

18. březen 2021

Na jihovýchodní hranici Středočeského kraje se rozprostírá přírodní rezervace Velká a Malá olšina. Nachází se v lesním porostu bohatém na vláhu. Každý rok na jaře se v ní díky tomu objeví doslova bílý koberec bledulí. A když se vydáte podél dlouhého pruhu těchto jarních květin, projdete z okresu Kutná Hora až na Vysočinu.

Velká a Malá olšina byla prohlášena přírodní rezervací roku 1982. Důvodem ochrany je nejen bohatá populace bledule jarní, ale také rozsáhlé jasanovo-olšové lužní lesy. Kromě bledule jarní tu z rostlin hojně roste i blatouch bahenní nebo kapraď osténkatá.

Velká a Malá olšina od sebe leží vzdušnou čarou přibližně tři sta metrů a je zajímavé, jak odlišný mají charakter. Obě území propojuje Chlumský potok pojmenovaný po nejbližší obci, která ještě leží v okrese Kutná Hora. Právě z Chlumu od Zbýšova je do oblasti nejlepší vstup. Širokou lesní cestou se přibližně po jednom kilometru dostanete nejprve do Malé olšiny.

Malá olšina se rozprostírá v těsné blízkosti koryta Chlumského potoka

Přímo uprostřed asi stometrového pásu mokřadů zurčí voda Chlumského potoka a podél celého jeho toku se táhnou olšiny. Olše lepkavé se tu tyčí do výšky, v březnu ještě nemají listy, a tak přes holé větve do vlhkého podloží proniká dostatek světla. Bledule jarní tu najdete nejen ve stojaté vodě četných mokřadů. Trsy bledulí i jednotlivé květy rostou v listí i na kmenech popadaných stromů. Při návštěvě této přírodní rezervace je nutné chodit velmi opatrně. Bledule jsou hojně rozeseté ve vlhké půdě a při chůzi mimo cesty je můžeme poškodit.

Do Velké olšiny zkratkou proti proudu

Ve stínu olší je krásně i v létě, kdy je méně vlhkosti a kdy je možné projít z Malé do Velké olšiny přímo proti proudu Chlumského potoka. Velká olšina má překvapivě zcela jiný charakter. Je to větší oblast a bledule jarní se tu vyskytuje přibližně na ploše jednoho hektaru. Díky hustšímu porostu se tu také zjara déle drží sníh.

První bledule

Velká olšina je také lépe chráněná před zvěří. Staré olše totiž na samotném kraji rezervace popadaly stářím a vytvořily tak přirozenou hradbu. Chlumský potok tu sice protéká, nicméně oblast výskytu bledulí je tu širší a více tu vnímáme lesní prostor a okolní olšiny. Velká a Malá olšina jsou součástí rozlehlého lesního porostu. Jarní cestu za bledulkami tak můžete spojit s krásnou lesní procházkou nebo s výletem k nedaleké řece Sázavě.

Spustit audio