Rez hrušňová napadá hrušně a jalovce, túje ani cypřišky mezi hostitele nepatří

8. červen 2019

Oranžová houba, která se na jaře objevuje na větvičkách jalovce, někomu připomíná sci-fi. Je to ale zcela pozemská houbová choroba jménem rez hrušňová. Způsobuje ji houba Gymnosporangium sabinae. Jedná se o dvoubytnou rez. Choroba má v cyklu hostitele a mezihostitele.

Hostitelem je jalovec, v našich podmínkách nejčastěji jalovec chvojka (Juniperus sabina) a jalovec čínský (Juniperus chinensis). Mezihostitelem jsou hrušně. Choroba u hrušně napadá především čepele listů, mohou však být napadeny i řapíky a výjimečně i plody.

Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář říká: „Jakmile se do jalovce rez dostane, nejde ji vyhubit jinak, než železem a ohněm (jalovce pořezat, vykopat a spálit). Houba se nejprve nalije do oranžových puchýřů, pak vadne, usychá a začíná prášit. Když se spóry této rzi dostanou na nechráněné listy hrušně, vytvoří na nich oranžové skvrny a pod nimi výrůstky, ze kterých se rez šíří v srpnu a září. Tyto spóry se musejí potkat s citlivým jalovcem, jinak zahynou.

V srpnu a září bychom proto měli ošetřit mladé, zdravé jalovce přípravkem, který je před houbou ochrání. Tedy: choroba je trvale ve dřevě napadených jalovců a zpátky na nové, zdravé, se šíří jedině z napadených hrušní.

Nejčastějším ze dvou hostitelů rzi hrušňové je jalovec čínský (Juniperus chinensis)

Rád bych podtrhl, že rez hrušňová nenapadá cypřišky, túje ani jiné jehličnany! Mnohdy zahradníci ve strachu, aby se jim choroba nešířila po pozemku, zbytečně vykácejí i dřeviny, kterých se choroba nemůže dotknout,“ dodává Ivan Dvořák.

Bez obav můžete také pěstovat druhy jalovců, které mezi přenašeče nepatří:

jalovec obecný (Juniperus communis), jalovec šupinatý (Juniperus squamata), jalovec polehlý (Juniperus horizontalis), jalovec poléhavý (Juniperus procumbens) a jalovec pobřežní (Juniperus conferta).

Spustit audio