Revoluce v povinném ručení

29. září 2010

Možná to bylo kroupami, na kterých některé pojišťovny „prodělaly“ kalhoty, možná povodněmi, možná celkovým menším zájmem o auta, a tedy snížením nárůstu lidí, kteří by platili povinné ručení, každopádně trh s povinným ručením dostává na začátku podzimu 2010 nové grády. S revolučními změnami přichází Direct, Česká pojišťovna, Kooperativa i Allianz.

Není pochyb o tom, že pojišťovny pracovaly na nových produktech zároveň. Není pochyb ani o tom, že každá věděla – nebo alespoň tušila – co chystá konkurence. Stejně tak není pochyb o tom, že jako první novinky představil Direct, nejdravější pojišťovna na trhu s povinným ručením.

„Pro letošní sezónu jsme připravili několik novinek,“ říká Jan Čárný, šéf pojišťovny Direct. Radiožurnálu řekl, že když slíbíte, že autem nenabouráte v cizině nebo v zimě, dostanete slevu. „V případě povinného ručení je sleva devět procent, u havarijního pojištění je pojistka až o třináct procent levnější.“

Důležité je dodat, že slevy se dají kumulovat. Pokud tedy slíbíte, že nenabouráte v zimě ani v cizině, sleva se zdvojnásobí. Pokud svůj slib nedodržíte, budete muset pojišťovně zaplatit spoluúčast podle reálné škody, maximálně však dvacet tisíc korun.

Avšak nejen Direct přichází s novinkami. Allianz své povinné ručení nově rozdělil do tří skupin – liší se pochopitelně cenou i službami. „Varianta Normal v sobě zahrnuje základní asistenci, navíc nárok na úrazové pojištění dětí ve vozidle a zdarma nárok na připojištění přípojného vozíku a také na připojištění malého motocyklu do 50 ccm,“ popisuje Pavel Prokeš.

Pokud bude klient ochotný si připlatit, pojišťovna mu nabídne pojištění proti živlům – tedy například kroupám a povodním – a dále ochranu proti hlodavcům.

Když vám zvíře poškodí elektroinstalaci, brzdový nebo chladicí systém, vzniklé škody kryjeme. Poslední připojištění ve variantě Optimal je úrazové pojištění řidiče. V případě trvalých následků po nehodě klientovi dáváme jednorázový příspěvek na koupi nového vozidla v hodnotě 250 tisíc korun a po dobu deseti let získává rentu 15 tisíc korun.“

V nejdražším balíčku povinného ručení můžete mít u Allianz i pojištění proti srážce se zvěří. Direct, Česká pojišťovna, Allianz i Kooperativa pak také představily službu, díky které už nemusíte, v případě že vás někdo nabourá, volat do jeho pojišťovny. To bylo podle Pavla Haška z Directu pro klienty nepohodlné a zdlouhavé. Zavoláte své pojišťovně, my vozidlo prohlédneme a vyžádáme si potřebné dokumenty k nehodě zejména zápis o dopravní nehodě. Škodu vám zaplatíme a následně ji budeme regresovat po pojišťovně viníka.“

Toto je systém, který dlouhodobě funguje v zahraničí. Někdy se k němu přidává i zaplacení náhradního auta z půjčovny po dobu, kdy se váš vůz opravuje. Direct a Česká pojišťovna tyto služby nabízejí v základním balíčku povinného ručení, u Kooperativy a Allianz si musíte připlatit.

Schválně si v některém z internetových srovnávačů nechte porovnat nabídky všech pojišťoven. Možná zjistíte, že za své peníze dostanete někde mnohem víc muziky, než právě máte. Svou starou pojistnou smlouvu v takovém případě vypovězte ke konci pojistného období, nejpozději šest týdnu před datem uzavření. A nebojte se, bonus – tedy roky bez nehody – vám samozřejmě uplatní každá pojišťovna.

autoři: pek , Adam Kebrt
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.