Restaurace na Březníku zase funguje. Hotová jídla sem ale musí dovážet

17. červen 2018 14:00

Správa národního parku Šumava po více než třech letech otevřela restauraci v hájence na Březníku. Stylovou provozovnu tu za 5,5 milionů korun vybudovalo minulé vedení parku. Česká inspekce životního prostředí ji ale uzavřela kvůli problémům s odpadními vodami.

Současná správa parku připravuje stavbu čističky odpadních vod a fotovoltaické elektrárny, povolovací řízení se ale stále protahují.

Proto letos zvolila provizorní variantu. Propustnou jímku opravila a na provozu restaurace se dohodla s modravským pivovarem. Kvůli omezeným možnostem ale musí hotová jídla na Březník dovážet.

Hned po otevření navštívila restauraci paní Magda z Prahy. „Přijela jsem cíleně, mám tady chalupu a mrzelo mě, že je to tu zavřené. Je to krásné místo,“ řekla. Otevření Březníku uvítala i skupina německých turistů, podle nichž je místo vhodné pro setkání Čechů a Němců.

O kuchyni se stará šéfkuchař Aleš Vaněček. „Nabízíme převážně hotová jídla, která tím, že se převáží a ohřívají, příliš neutrpí. Během čtyř hodin při výdeji je dokážeme udržet chutné a v kondici. Určitě se chceme držet staročeské kuchyně,“ popsal.

Provoz limituje omezená spotřeba vody a elektrické energie. „Mně nejvíc vadí, že musíme dávat plastové talíře a příbory. To je jediná možnost, jak to tady můžeme řešit, protože jakékoli mytí nádobí je úplně nereálné a vozit špinavé nádobí odsud zatím také,“ dodal Aleš Vaněček.

Dalším návštěvníkem restaurace byl Jiří Hrdina. „Je skvělé, že to zase funguje. Nepochopil jsem, proč to národní park neobnovil hned a řešili to tolik let,“ komentoval.

„Trvalo to dlouho, protože jsme si napřed mysleli, že čistírna bude postavená rychleji. Když jsme zjistili, že nebude, řešili jsme to tou jímkou na vyvážení a v podstatě nebyl nikdo, kdo by tady za těch technických podmínek vařil nebo ohříval jídlo. Teď je to taková improvizovaná kombinace, ale zdá se, že to bude fungovat,“ vysvětlil ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Restaurace na Březníku bude otevřená do září denně od 10 do 16.30 hodin, v říjnu pak jen o víkendech.

autor: en
Spustit audio

Související