Řepu vždy vařte ve slupce, hodí se do salátu i čokoládového chlebíčku

Červená řepa je kouzelná. Výrazně podporuje růst a obnovu buněk, odstraňuje z těla jedovaté látky, vytváří pružné vazivové tkáně, zesiluje stěny cév, upravuje zažívání, je protirakovinná, omlazuje, chrání srdce, upravuje krevní tlak, odstraňuje stres a zlepšuje náladu. Byla by tedy obrovská škoda nevyužít ji v kuchyni. Jak? Inspirujte se u Petra Stupky.

Vaření řepy

Důležité je vařit řepu se slupkou i kořínkem. Tak zachováte maximální množství všech živin. Vařte ji zvolna podle velikosti dvacet a více minut. Vpichem jehlice poznáte, zda je již uvařená. Zchlazenou řepu pak snadno oloupete.

Skvělá pečená řepa

Místo vaření můžete vyzkoušet červenou řepu upéci. Nejprve ji důkladně omyjte, pak pečlivě zabalte do alobalu. Pečte při 180 až 200°C zhruba 1,5 hodiny. Zda je řepa upečená, zjistíte za pomoci jehlice. Po vybalení by měla být slupka vypečená jako na bramborách v ohni.

Oloupanou řepu rozkrájejte a vychutnejte si ji třeba s vinným octem, olivovým olejem a nějakým oblíbeným kořením. Skvělá je s vařenými těstovinami a křenovou smetanou.

Salát z červené řepy

Suroviny:
500 gramů červené řepy
80 gramů křenu
250 mililitrů kysané smetany
sůl, cukr
ocet, olivový olej
střední cibule
pepřové či steakové koření
pečivo

Pečlivě omytou řepu vařte zvolna ve vodě 40 až 50 minut. Mezitím si připravte zálivku - v oleji šlehejte jemně nakrájenou cibuli spolu se solí, až pustí šťávu. Pak přidejte trochu cukru a octa a následně i nastrouhaný křen a vše smíchejte.

Vařenou řepu poznáte podle toho, že se jí slupuje slupka a jehlice či nožík vnikne bez velkého odporu do jejího středu. Mírně zchlazenou řepu oloupejte a po opláchnutí nakrájejte na plátky, případně nastrouhejte nahrubo.

Do zálivky s křenem a cibulí přidejte kysanou smetanu a vše poté promíchejte s řepou. Nebo můžete přiložit k nakrájené řepě spolu s pepřovým kořením a pečivem.


Rychlý boršč

Suroviny:
150 gramů červené řepy
150 gramů mrkve
150 gramů celeru
100 gramů cibule
100 gramů hlávkového zelí
150 gramů brambor
1 litr silného vývaru
olej, sůl, divoké koření
celerová nať, snítka libečku
100 mililitrů kysané smetany
70 gramů přepuštěného másla nebo oleje

Boršč

Na oleji nebo přepuštěném másle osmahněte jemné nudličky celeru a mrkve. Když se začnou opékat, přidejte drobně nakrájenou cibuli. Spolu s ní vložte do základu divoké koření (bobkový list, celý pepř, nové koření). Pak přidejte jemně nastrouhanou červenou řepu a na drobné kostičky nakrájené brambory.

Polévku zalijte vývarem, osolte a vařte pod poklicí asi deset minut. Poté přidejte na jemné nudličky nakrájené zelí, posekanou celerovou nať a libeček a vařte dál, dokud nebude zelenina měkká. Na závěr vmíchejte do polévky kysanou smetanu a podávejte.


Čokoládový chlebíček s řepou

Suroviny:
200 gramů vařené a oloupané červené řepy
200 gramů polohrubé mouky
200 gramů třtinového cukru
200 gramů másla
3 vejce
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
40 gramů vanilkového pudinku
50 gramů rozinek
50 gramů kakaového prášku
80 gramů čokolády
špetka perníkového koření a soli

Vejce a cukr šlehejte do pěny. Poté přidávejte a zašlehejte rozpuštěné máslo. V jiné misce důkladně promíchejte mouku, pudinkový prášek, kakao, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs pak zapracujte do tekuté, přidejte rozinky, hrubě nastrouhanou řepu a posekanou čokoládu a směs vložte do vymaštěné a polohrubou moukou vysypané formy.

Troubu předehřejte na 170 °C. Chlebíček pečte asi 45 minut. Pak zapíchnutím špejle zkuste, zda je uvnitř pečený. Hotový chlebíček nechte ve formě krátce ochladnout a poté ho vyklopte. Podávejte cukrovaný, doplněný polevou kysanou nebo šlehanou smetanou a podobně.

autor: Petr Stupka