Rendez-Fou a poetické písničkové miniatury z Českomoravské vrchoviny, nominované i na cenu Anděl

Po dobu deseti let hostil studiový sál Českého rozhlasu České Budějovice tradiční podzimní koncert vítězů Houpacího koně, hudební přehlídky mladých písničkářů, kapel a interpretů zejména z oblasti folku v jihočeské Třeboni. Tu před šesti roky ovládlo pozoruhodné seskupení z Jihlavy s francouzským názvem Rendez-Fou, které elegantně kombinuje folk, swing a šanson a dokázalo v tom roce získat i celostátní Portu.

Rendez-Fou je francouzský výraz hojně užívaný v Bretani a lze ho přeložit jako „schůzka bláznů“. Francii mají tito Jihlavané rádi a občas tam zajíždějí. Bláznivé však písničky této skupiny nejsou – spíše hudebně a slovesně nápadité, podmanivé i vyzrálé.

Osou skupiny Rendez-Fou jsou kapelník a kytarista Honza Fous a výborná zpěvačka Jana Gregárková. Ti se v tandemu také v rozhlasovém sále U Tří lvů představili. Chyběl tehdy David Vacula obsluhující cajón.

Vzato od začátku: Čokoláda, Letenka do ráje, Pětačtyřicet, Chlapeček, Pláčeš, Plovárna, Poetické ráno a Pocitová, to byly písničky, které vzešly vesměs z autorské spolupráce Jana Fouse a Jany Gregárkové a zazněly na koncertu Houpací kůň v listopadu roku 2016.

Od té doby se v historii Rendez-Fou z Jihlavy leccos změnilo i vyvinulo. Před pěti roky vyšlo první album Miniatury, jehož kmotry byli slovutní hudebníci Jan Spálený a Radek Pobořil a které se dočkalo rovněž nominace na žánrovou cenu Anděl České hudební akademie. Jsou na něm také některé písničkové poetické miniatury, které zazněly ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související