Rekordní počet plameňáků růžových se narodil v Zoo Hluboká

11. červenec 2017

Baby boom teď zažívají plameňáci růžoví v zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Zatímco loni se tam nepodařilo odchovat ani jedno mládě, letos už jich jsou téměř tři desítky. Jihočeská zoo tak patří mezi pětici nejúspěšnějších chovatelů těchto exotických ptáků v Evropě.

„Je to plameňáčí baby boom. Asi nikdo nedokáže přesně říct, co se událo konkrétního, proč to je,“ říká zoolog Ivan Kubát.

Hejno tvoří více než stovka dospělých jedinců, z nichž letos třetina zahnízdila. Zatím se narodilo asi 28 potomků. „V tomto roce máme suverénně největší počet mláďat za celou dobu existence našeho hejna,“ dodává Ivan Kubát.

U plameňáků vždy zaujme neobvyklá délka jejich štíhlých nohou, která může dosáhnout až 140 centimetrů. „Každý si dovede představit toho plameňáka, jak vypadá, a ti samci se musí při páření udržet nahoře na samici. Musí používat křídla a vyrovnávat rovnováhu,“ popisuje zoolog.

A právě v tom může spočívat tajemství baby boomu hlubockých plameňáků. Ošetřovatelé jim tady na rozdíl od řady jiných chovatelů v Evropě neupravují křídla, takže při páření mají potřebnou stabilitu. „Naši plameňáci nikdy neměli zakloubkovaná křídla, neodstraňoval se jim kousek křídel, aby nemohli uletět. U ptáků, kterým se křídla zastřihávají, nebývají vajíčka dobře oplozená,“ vysvětluje Ivan Kubát.

Hejno plameňáků na Hluboké obdivovala například skupina turistů ze slovenské Rožňavy. „Přijeli jsme s rodinou na dovolenou na Šumavu a rozhodli jsme se, že se podíváme i po okolí. Tady nás zaujala mláďata plameňáků, jsou krásná,“ řekla jedna z turistek.

Přestože zdejší plameňáci nemají zastřižená křídla, ze zoo neuletí. Celý výběh mají krytý sítí, která je měla před několika lety chránit při epidemii ptačí chřipky.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio