Nejkulatější vejce snesla slepice v Táboře, rekord v psím skoku do výšky drží fenka německého ohaře

2. prosinec 2021

Rekordmani nežijí jen mezi lidmi, ale také mezi zvířaty. Živočišná říše je nevyčerpatelnou zásobárnou pozoruhodných skutečností, a tak v ní není nouze ani o rekordy. Některé z nich jsou i v nové České knize rekordů, kterou vydala pelhřimovská Agentura Dobrý den.

Nejobsáhlejší kapitola se týká psů. „Největšího setkání psů bull plemen se zúčastnilo sedm set zvířat,“ zmiňuje jeden z rekordů prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Rekord ve skoku do výšky, 135 centimetrů, patří fence krátkosrstého německého ohaře Zaře. Její panička se jmenuje Krátká. Nositelkou nejdelších řas, dlouhých devět a půl centimetru, je fenka teriéra jménem Betynka.

Přelet orla nad největším počtem lidí souvisí se sokolnictvím. „Tento rekord se uskutečnil v Pelhřimově. Od muzea kuriozit až k soše svatého Václava, což je 247 metrů, si lehlo 462 lidí. Jeden vedle druhého, to je deset plných autobusů,“ popisuje Miroslav Marek. I on nad sebou vidět letět orla, protože byl mezi dobrovolníky.

Slepice v Táboře snesla nejkulatější zaevidované vejce, velké zhruba jako tenisový míček. Rozdíl mezi šířkou a výškou byl jen tři milimetry. V muzeu kuriozit je vystavené také největší slepičí vejce, které váží 210 gramů, což je čtyřikrát víc než je běžná váha. Majitelka ale nepřišla na to, jaká ze sedmnácti slepic ho snesla. Překvapením bylo, že pod skořápkou se nacházelo další vejce.

Poslechněte si celý pořad Máme rádi zvířata a dozvíte se ještě například, které zvíře mělo šest nohou a jaký je rekord v největším počtu narozených mláďat.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související