Rekonstruovaná Benešova vila v Sezimově Ústí se otevírá pro veřejnost

28. květen 2009

Lidé si budou moci dnes 28. května, v den 125. výročí narození Edvarda Beneše, poprvé prohlédnout novou podobu Benešovy vily v Sezimově Ústí. Ta prošla v posledních třech letech rekonstrukcí, jejímž cílem bylo navrátit tomuto objektu původní ráz.

Vilu po smrti Hany Benešové nechal v 70. letech necitlivě přestavět tehdejší úřad vlády. Rekonstrukce přišla na 20 milionů korun.

Jaký je rozdíl mezi nedávnou a současnou podobou této národní památky, to Českému rozhlasu řekl historik Michal Kolář: "Rozdíl je velmi podstatný, protože budova je zařízena dobovým nábytkem a Benešovi uplatňovali kolážový styl rozvržení nábytku, starožitnosti a nábytek z 30. let minulého století, protože některé kusy jsou vyrobeny na zakázku."

Návštěvníkům bude zpřístupněna jídelna s autentickým mobiliářem manželů Benešových, obytná hala, kde je prezentováno oblíbené prezidentovo zákoutí, úmrtní ložnice a pracovna.

Benešova vila bude veřejnosti pro velký zájem otevřena dnes a zítra od 14 do 17 hodin a následně v sobotu i neděli. Lidé pak vilu budou moci navštívit od května do října, každý poslední víkend v měsíci.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio