Regulační poplatky v krajských zdravotnických zařízeních by se mohly proplácet lidem v těžké sociální situaci

8. červen 2010

Proplácet takzvané regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních patřících Jihočeskému kraji pouze lidem, kteří jsou v těžké sociální situaci a požádají o to - i o téhle možnosti bude podle Jiřího Zimoly, hejtmana Jihočeského kraje, jednat na svém dalším zasedání krajské zastupitelstvo.

„V podstatě by existovalo nějaké sběrné místo, kde by se žádosti scházely. V tomto sběrném místě by pak mohly být vyřizovány konkrétním usnesením orgánu kraje, jak by si vymínilo zastupitelstvo. Tato třetí cesta by mohla znamenat personální zatížení a problémy z toho plynoucí,“ vysvětlil Zimola.

Jakým způsobem se nakonec Jihočeský kraj vypořádá s proplácením regulačních poplatků ve svých zdravotnických zařízeních, které Evropská komise považuje za diskriminační, bude jasné po 22. červnu, kdy se koná další zasedání krajských zastupitelů.

Kraje postupně končí s proplácením poplatků ve svých nemocnicích a lékárnách. Po Pardubickém kraji, kde se rozhodlo o zrušení poplatků minulý týden, se včera přidaly další dva regiony - Královéhradecký a Karlovarský. Na východě Čech přestanou poplatky pacientům proplácet od čtvrtka, na Karlovarsku od 15. června.

V nejbližších dnech bude rozhodovat Moravskoslezský kraj. Středočeský kraj bude ale poplatky proplácet dál. O dalším postupu se podle hejtmana Davida Ratha rozhodne, až budou známi noví ministři vnitra a zdravotnictví.

Spustit audio