Ředitelé středních škol se musí znovu ucházet o svou funkci

15. únor 2018

Jihočeský kraj se chystá vypsat výběrová řízení na ředitele 68 svých středních škol, kterým končí šestileté funkční období. Někteří ale záměr kraje kritizují, nové konkurzy prý představují enormní administrativní zátěž a výběr nejvhodnějšího kandidáta stejně nezaručí.

Plošné konkurzy Jihočeský kraj poprvé vypsal v roce 2012, protože to ukládala tehdejší novela školského zákona. Nová legislativa umožňuje výběr ředitelů několika způsoby, například posouzením inspekčních správ nebo formou pohovorů.

„Jihočeský kraj přistoupil k plošnému vypsání konkurzů především proto, aby se opětovně setkal s řediteli, prodiskutoval jakousi vizi těch škol, popřípadě vybral nástupce těch ředitelů, kteří se rozhodnou odejít do důchodu,“ vysvětlila vedoucí krajského odboru školství, mládeže a tělovýchovy Hana Šímová.

Ta připouští velkou administrativní náročnost konkurzů. U 68 škol z celkových 125 zřizovaných krajem se odehrají v nejbližších měsících, zbylé v následujících dvou letech.

„Vlastní konkurzy by měly být v dubnu, květnu, popřípadě ještě v červnu s tím, že vybraného uchazeče musí do funkce jmenovat zřizovatel, to znamená rada kraje. Ředitel pak nastupuje k 1. srpnu 2018,“ uvedla Hana Šímová.

Záměr kraje kritizuje například Karel Hájek, který je více než 22 let ředitelem gymnázia v Týně nad Vltavou. Vadí mu třeba to, že všichni ředitelé jsou krajem automaticky odvoláni z funkce k 31. červenci. „Řediteli, který dlouhodobě úspěšně vede nějakou střední školu, teď přijde dokument, že je odvolán. Dovedu si představit, že je to pro něj velice stresová záležitost, zvláště v době, kdy běží investice financované z evropských fondů,“ řekl.

Pro Karla Hájka nařízení o konkurzech znamená konec ve funkci ředitele. Ve svých 68 letech raději volí odchod do důchodu. „Do konkurzu se hlásit nebudu. V mém případě bych byl docela rád dotáhnul některé investice, patrně bych měl zájem zůstat ještě jeden školní rok, ale to vzhledem k platné legislativě asi není možné,“ komentoval.

Administrativní zátěž související s konkurzy potvrzuje i ředitel českobudějovického gymnázia J. V. Jirsíka Jaroslav Pustina, který je ve funkci od roku 2004. „V dubnu máme přijímací zkoušky, pak celý květen maturitní zkoušky, do toho výběrová řízená na stavební práce, které se budou konat v létě. Je toho celá řada a každá další činnost nás trochu omezuje a zatěžuje,“ připomněl.

O definitivním vypsání konkurzů má rozhodnout rada Jihočeského kraje na svém zasedání ve čtvrtek 15. února. Ke stejnému řešení přistoupil například i Karlovarský, Pardubický a Liberecký kraj.

autor: mvo
Spustit audio