Ředitel srnínské pekárny Josef Bukovský je jihočeským Podnikatelem roku. Porota ocenila moderní přístup v tradičním odvětví

15. únor 2023 16:14

Titul jihočeského Podnikatele roku 2022 míří do vedení firmy s více než šedesátiletou tradicí. Cenu obdržel majitel a ředitel Pekárny Srnín na Českokrumlovsku Josef Bukovský.

Odborná porota složená mimo jiné z vítězů předchozích ročníků ocenila zejména moderní přístup ve firmě, která podniká v tradičním oboru.

„Navazuje nejen na tradiční řemeslo a umění pekařů, ale snaží se budovat také inovativní firmu. Výroba, expedice i přeprava jsou plně digitalizovány a rozvoz produktů zajišťují vozy na CNG s minimálním dopadem na životním prostředí. Jeho vize do budoucna je zaměřit se na pečení čistě za pomoci obnovitelných energií,“ uvedla organizátorka soutěže Šárka Janků z pořádající společnosti Ernst and Young.

Josef Bukovský si podle svých slov ocenění velmi váží, prvenství ho prý překvapilo. Zároveň ale zdůraznil, že podnikatelé v Česku nemají v poslední době lehkou situaci. Po překonání dvou covidových let přišla válka na Ukrajině, následně inflace a růst cen energií. V oboru pekařství se to týká zejména elektřiny a plynu, bez kterých se firma neobejde.

Čtěte také

Josef Bukovský původně podnikal v oblasti realit, v srnínské pekárně třináct let pracoval jako ekonom. „Majitelé šli do důchodu, takže jsem se je pokusil přesvědčit, aby mi společnost prodali. Asi před čtyřmi lety se tak stalo a od té doby válčíme, samá krize... Takže nevím, jestli to rozhodnutí bylo úplně správně načasované, ale nebojíme se toho a vidím už světlo na konci tunelu,“ dodal.

Do nejužšího výběru poroty soutěže se dostala i společnost Sculpt, umělecko-sochařsko-architektonický ateliér pod vedením sochaře Michala Trpáka, který se specializuje na 3D tisk z betonu a jiných materiálů. Dále také firma Virtual Lab z oblasti softwarových aplikací ve virtuální realitě a společnost ZC Holding podnikající v oblasti zahradnictví a zahradnických potřeb.

Vítěz krajského kola soutěže Podnikatel roku postupuje do celostátního finále. Slavnostní galavečer s vyhlášením výsledků se uskuteční 28. února v Praze.

Spustit audio

Související