Recept: Jemný tvarohový nákyp s jablky
Na podzim má většina zahrádkářů nadbytek jablek a hospodyňky si lámou hlavu, co nového by z tohoto ovoce upekli či uvařili. Máme pro Vás jednoduchý recept.
Ingredience:
450 g hrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
250 g zakysané smetany
3 vejce
9 lžic oleje
prášek do pečiva
2 vanilkové cukry
8 jablek
šťáva z jednoho citronu
1 lžíce rozinek
100 ml mléka
Postup:
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme tvaroh, olej, jedno vejce, moučkový cukr, jeden vanilkový cukr a podle potřeby mléko. Jablka zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Zakysanou smetanu rozšleháme se zbylými vejci a vanilkovým cikrem. Zapékací formu vymažeme tukem a moukou, naplníme těstem, pokladame jablky, přelijeme smetanou a posypeme rozinkami. Pečeme asi 40 minut.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.