Recept: Jemná indická omáčka

5. květen 2014
03114879.jpeg

Recepty z Indie, Thajska, Vietnamu a Indonésie mohou skvěle zpestřit váš jídelníček. Hlavně se jich nesmíte bát.

Jedním ze základních principů indické kuchyně je směs koření, kterou nejčastěji tvoří koriandr, římský kmín, mletý zázvor a kurkuma. Také sem může patřit chilli, fenykl, hřebíček, hořčičné semínko a další.

Ingredience:
směs koření, popřípadě kupované kari koření
cibule
čerstvý zázvor
česnek
rajčatový protlak
kořenová zelenina

Postup:
Osmažíte cibule, poté zázvor a nakonec krátce česnek. Spolu s ním přidejte i chilli. Pak přidejte ostatní koření a krátce ho zpěnit. Teprve pak přijdou na řadu drcená rajčata nebo protlak a následně na jemno nastrouhaná kořenová zelenina, který omáčku zahustí. Osolte a pozvolna vše duste.

Do této omáčky se pak přidává zelenina – květák, brambory, papriky, mrkev, hrášek – nebo kuřecí či jehněčí maso, ale vařené fazole nebo čočka.

Jako příloha se podává rýže ovoněná kardamomem, muškátovým květem a hřebíčkem.