Recenze: Sibiřská výchova je drsnou autobiografií

5. květen 2013

Knižní tipy z Jihočeské vědecké knihovny od Marie Koldové a Iva Kareše; Host: Robert Novotný a Lenka Bobková, kteří zastupují padesátičlenný autorský tým knihy Lucemburkové; Recenze Olgy Walló na knihu Nicolai Lilin Sibiřská výchova; Soutěž


KNIŽNÍ TIPY z Jihočeské vědecké knihovny od Marie Koldové a Iva Kareše

Věra a Veronika Škvárovy: 77 výletů po stopách starých pověstí českých
Praha a české kraje, ale také zahraničí: Kladsko, Krakov, Kostnice a Moravské pole (památník slavné bitvy najdete v Rakousku). Tipy na jednotlivé výlety nejen připomínají staré pověsti, ale také nabízejí praktické informace o délce tras a jejich vhodnosti pro děti, občerstvení a ubytování. Vydává Euromedia.

Jan Vladislav: Otevřený deník
Editor Jan Šulc připravil k vydání texty, které si básník a překladatel Jan Vladislav psal v letech 1977–1981, tedy až do své nucené emigrace do Francie. Jak název napovídá, text zůstal otevřený a autor ho stále doplňoval o nové úvahy a postřehy. Vydává Torst. Toto nakladatelství chystá i edici Vladislavových deníků z dalšího období.

Jindřich Fiala: Kuneš Sonntag
Životní příběh z dvacátého století. Kuneš Sonntag prožil dvojí vězení: nacistické za války, komunistické v 50. letech. Po návratu z pracovního tábora musel pracovat jako skladník, ačkoliv vystudoval práva. Jindřich Fiala se v rozhovoru s ním zaměřil na srovnání obou jeho vězeňských zkušeností. Vydává P3K.

Eva Erbenová, Markéta Mališová: Životy Evy L.
Rozhovor s Evou Erbenovou, která jako mladá dívka přežila holocaust. Byla v koncentračním táboře v Osvětimi a podařilo se jí uprchnout z pochodu smrti. V této knize vypráví o
své zkušenosti i dalším životě. Vydalo Nakladatelství Franze Kafky.


HOST

Robert Novotný a Lenka Bobková zastupují padesátičlenný autorský tým knihy Lucemburkové, česká koruna uprostřed Evropy. Zeptala jsem se jich, jestli tak rozsáhlé historické dílo vůbec najde čtenáře. Nechci zájemce o historii podceňovat, ale všichni víme, jak těžko se krade čas na čtení v dnešní rychlé době, a leckdo se může takové monumentální odborné knihy zaleknout. Robert Novotný ale dodává čtenářům odvahu...

Lucemburkové. Česká koruna urostřed Evropy


RECENZE Olgy Walló aneb Bílá místa na mapě našeho vědomí

Nicolai Lilin: Sibiřská výchova
Kniha nás do sebe vtáhne, fascinuje nás, vyděsí. Překračuje běžnou zkušenost evropského čtenáře, bohatě ukojí jeho touhu po hororu, krvi, násilí a bizarnosti. Postavy protagonistů se zapisují do paměti, střídmý jazyk pulzuje skrytým napětím, děj je vystavěn tak, že napětí trvá do poslední řádky, ač vypravěč neustále „odbíhá“, aby nás seznámil s tou přemírou těžkých osudů a drastických příběhů, které ho obklopují.

Jenomže – a to je to strašlivé – se nejedná o umnou fiction, ale v podstatě o literaturu faktu, o výtečně zpracovanou autobiografii. Je psána italsky, ač autorovým rodným jazykem je ruština. Narodil se v roce 1980 v městě Bender, kam sovětská moc ze Sibiře násilně přesídlila svéráznou komunitu urků, „poctivých zločinců“ z povolání. Ve třinácti už byl čímsi jako dávný lovec – muž, který zabíjí, aby přežil v nebezpečném a nepřátelském prostředí. Romantického na tom nebylo nic. Do osmnácti už měl za sebou dva pobyty v nápravných zařízeních sovětského typu. Byl odveden na vojnu a bojoval v elitních jednotkách v Čečensku. Od roku 2004 žije v Itálii a od roku 2009 každý rok vydává jednu knihu, v níž zpracovává své zážitky. Všechny se setkávají se světovým ohlasem, jsou překládány do desítek jazyků, filmovány… „Sibiřská výchova“ je prvou z nich.

Autor letos oslavil třicáté třetí narozeniny a je to muž v každém ohledu mimořádný: Jeho zpráva o výchově uvnitř kmenového společenství s pevným kodexem cti, vysoce formalizovanými pravidly chování a se samozřejmou schopností násilí působit i snášet má významný přesah: vypovídá cosi podstatného o dravém stádním tvoru, jakým je člověk.
Knihu lze s dobrým svědomím doporučit každému, kdo hledá poutavé čtivo – a také všem čtenářům, kteří mají odvahu poznávat a které baví přemýšlet o souvislostech.

Český překlad Alice Flemrové je překlad, jak má být: citlivý, nápaditý, nenásilně tlumočící atmosféru vyprávění. Kniha je dobře redakčně zpracována, kresby, které text doprovázejí, jsou detaily původních tetování, provedených samotným autorem.


SOUTĚŽ

Správná odpověď: Zdeněk Matěj Kuděj byl kamarádem Jaroslava Haška a napsal o svém putování s ním i knihu Ve dvou se to lépe táhne.
Výherci: B. Babáčková, M. Černá, J. Kvasničková, J. Trubačová, M. Velková, E. Zikmundová
Nová hádanka: Za minulého režimu tento český prozaik moc připomínán. Zemřel 7. května před 40 roky ve Spojených státech, kam emigroval. Z jeho nejznámějších próz vám napovím tituly Žhář, Cizinec hledá byt nebo Všeobecné spiknutí.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio