Realitní trh začíná kvůli pandemii stagnovat. Lidé s prodejem svých domů a bytů vyčkávají

12. červen 2020 08:38

Zájem lidí koupit nebo si pronajmout nemovitost v Jihočeském kraji neklesá. Nabídka se během pandemie koronaviru ale snížila. Katastrální úřad zahájil za poslední tři měsíce zhruba o 10 procent méně řízení o vkladu do katastru nemovitostí.

„Nabídky podnájmu tady nejsou, nebo úplně minimálně, a když už se něco najde, je to strašně drahé. Měsíční nájem za garsonku začíná na osmi a půl tisících, což je prostě pro samotného člověka hodně vysoká částka,“ říká devětadvacetiletá Markéta, která hledá byt k pronájmu v Dačicích.

„Když něco najdu na Facebooku, během pár minut už tam jsou komentáře, a když volám, bývá to obsazené. To samé na webových stránkách realitek, po pár hodinách inzeráty mažou, protože mají zájemce,“ dodává.

Stejnou zkušenost má i realitní makléř Jan Kyncl. Pronájem většina lidí řeší vlastní cestou mimo realitní kanceláře. Když už se na něj někdo obrátí, aby pronájem jeho nemovitosti zprostředkoval, většinou ji ani nestihne dát do veřejné nabídky.

Čtěte také

Situace se mění i v oblasti prodeje realit. Jan Kyncl teď v Jindřichově Hradci nabízí k prodeji například čtyři byty v jednom z městských domů na historickém náměstí Míru. V posledních třech měsících se změnila skupina zájemců, kteří si je chtěli prohlédnout. „Část poptávajících řekla, že v téhle situaci to radši odloží, ale pak se objevila nová část klientů, kteří trávili volný čas tím, že hledali aktivněji než dříve, a chtěli nabídky vidět,“ popisuje makléř.

Poptávka po bytech a domech na prodej podle něj zatím neklesá. Mění se ale jejich nabídka. „Řada klientů, se kterými jsme byli domluvení na přelomu roku, že u nás budou něco nabízet, řekla, že vůbec netuší, co tahle situace udělá s ekonomikou, takže si svou nemovitost radši zatím nechají,“ uvádí.

To potvrzují i data Katastrálního úřadu pro Jihočeský kraj. Počet řízení o vkladu do katastru nemovitostí poklesl v posledních třech měsících zhruba o 10 procent.

Jan Kyncl ale zároveň upozorňuje, že hodnotit dopad pandemie koronaviru na realitní trh bude možné až na podzim. Od června totiž realitním kancelářím zpravidla začíná sezona, kdy se lidé přicházejí na nemovitosti podívat, většina transakcí se ale uzavírá právě na podzim.

Spustit audio

Související