Raw sladkosti Lenky Kočové mají úspěch, na přání zákazníků připravuje třeba dort z dýně

12. říjen 2016

Bývalá zdravotní sestra Lenka Kočová z Českých Budějovic propadla takzvané raw stravě. Připravuje čistě rostlinné dorty a zákusky bez cukru, lepku, mléka. Suroviny tepelně neupravuje, maximálně suší na 42 stupňů. V jejích pochoutkách tak zůstávají nejen minerály a vitamíny, ale i prospěšné enzymy.

Věří, že to je cesta, jak vrátit do našich jídelníčků syrovou stravu, ovoce a zeleninu. „Naše strava není dnes tak pestrá. Když jsem byla malá, chodili jsme po zahrádce a natrhali vše, co rostlo, dnes děti takovou možnost nemají, zvlášť ve městě. Díky raw mlsání k lidem zase dostáváme ovoce, zeleninu a oříšky,“ říká.

Lenka Kočová nejprve vyráběla raw sladkosti hlavně na svatby a další objednávky zákazníků. V současné době ale už lidé mohou ochutnat její výrobky i v kavárně v centru Budějovic. „Vůbec jsem neměla v úmyslu otevírat cukrárnu nebo kavárnu, chtěla jsem se hlavně věnovat té výrobě. Když se ale objevila možnost získat prostor u náměstí, kam bylo možné přesunout i výrobnu, tak to prostě byla výzva,“ komentuje.

Ve vitríně nabízí například dort jahodový, banánový, borůvkový, jablečný nebo brazilský. „Jmenuje se brazilský, protože je zeleno-žluto-červený. A je v něm mladý ječmen, mango, maliny, irský med, takže samé výborné věci, je takový lehce kyselý, osvěžující,“ prozrazuje.

Na všech receptech Lenka Kočová dlouho pracovala a dolaďovala je. Každý jí proto přirostl k srdci a nedokáže říct, který z dortů je její nejoblíbenější.

Čtěte také

Přiznává, že recepty se rodí metodou pokus - omyl. „Většinou vycházím ze sezónního ovoce nebo také z přání zákazníků. Ti si říkají, co by chtěli. Na jejich popud jsem připravila třeba dort z dýně. Osvědčilo se mi v raw stravě zpracovávat máslovou dýni, ta je lahodná a pro tu syrovou stravu opravdu výborná,“ popisuje.

S raw stravou se podle ní dá opravdu čarovat. Jde jen o to zkusit něco nového a nebát se vařit jinak, než jak jsme se naučili od maminky. „Můžete připravit třeba raw nudle nebo omáčky. Mě ale prostě baví sladké, dělám ho ráda. Jediné, co zkouším, jsou raw polévky, protože zákazníci si přáli u nás mít i něco slaného. Příprava je podobná, musíte si pohlídat teplotu do 42 stupňů a zase jenom mixujete zeleninu, okořeníte podle chuti, můžete přidat nějaká semínka, ořechy,“ komentuje.

Pokud chce někdo zkusit zařadit do jídelníčku více raw stravy, Lenka Kočová doporučuje začít se smoothie. „Tak jsem začínala já, pak moje cesta vedla k tomu sladkému. Zkuste třeba raw vánoční cukroví, jeho příprava není těžká, zvládnou to i domácí mixéry. To může být první krůček k raw stravování,“ radí.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.