Ranní ptáče dál doskáče a možná se i vyhne rakovině prsu

11. listopad 2018

Ženám, které ráno vstávají časně, hrozí skoro o polovinu menší riziko vzniku rakoviny prsu než těm, jež jsou aktivnější večer a chodí pozdě spát. Jak si všímá britský deník Independent, odhalila to nejnovější studie vědců z britské Bristolské univerzity. Zjistili, že u ranních ptáčat existuje až o osmačtyřicet procent nižší pravděpodobnost rakoviny prsu než u nočních sov.

Vyšší riziko této nemoci také hrozí ženám, které spí déle než doporučovaných sedm až osm hodin – každá hodina spánku navíc představuje až o pětinu vyšší riziko. Studie zkoumala skoro 400 tisíc žen, jejichž genetické informace se nacházejí v britské biobance. Vědci zkoumali zhruba 450 genetických znaků spojovaných se spánkem.

Tyto markery jsou však spjaty s preferencemi spánku a nevysvětlují skutečný život. Kdy opravdu vstáváme, nám diktuje práce a rodina, a vědci proto varují, že je zapotřebí dalších studií. Právě souvislostem mezi našimi preferencemi a skutečným chováním se chtějí v budoucnu blíže věnovat i badatelé z Bristolské univerzity.

Podle doktorky Rebeccy Richmondové, která tamní výzkum vede, existují náznaky, že rozpor mezi našimi společenskými a biologickými hodinami riziko nemoci zvyšuje. Studie také varuje, že vyšší riziko rakoviny prsu existuje u žen, jež pracují v nočních směnách nebo spí ve světlejším prostředí, uzavírá s odkazem na vědce britský deník Independent.

Spustit audio

Související