Rampouchy jsou v Blance kvůli špatné izolaci. Pro opravu se musí oteplit

20. leden 2016

V pražských tunelech se v mrazivých dnech tvoří nebezpečné rampouchy. V úterý byla kvůli jednomu z nich omezena doprava na začátku tunelu Blanka směrem od Troji na Letnou. Přes metr dlouhý rampouch se vytvořil v místě dilatační spáry, kde je špatně provedená izolace. Problémy jsou v Blance i dnes.

Rampouchy se tvoří v místě, kde se hloubený tunel střetává s raženou částí, a přestože už pracovníci Metrostavu na tomto místě provedli předběžná opatření, voda do tunelu teče dál.

„Voda se svede bokem do odtoku a následně, až to počasí dovolí, to znamená, až přestane mrznout, budeme schopni spáru zainjektovat. Buď dáme přímo do ní nějakou pryskyřici, nebo do ostění pustíme injektáž, která to zpevní,“ popsal řešení problému mluvčí Metrostavu Vojtěch Kostiha.

Oprava je naplánována na některou z nočních technických uzavírek tunelu, jak ale řekl mluvčí firmy, termín bude závislý na počasí. Řidiči proto zatím musí počítat s tím, že při případném dalším odlamování rampouchů může být v Blance doprava svedena jen do jednoho pruhu.

Tunelový komplex je ve zkušebním provozu, opravu izolace tak bude plně hradit dodavatel, tedy Metrostav.

Rampouchy se tvoří i ve Strahovském tunelu

Problémy jsou i v jiných pražských tunelech. Dnes například museli pracovníci Technické správy komunikací (TSK) vyjet s plošinou do Strahovského tunelu, kde se rampouchy také objevily.

„V dopravě to momentálně způsobuje pouze mírné komplikace. Snažíme se to odstranit mimo dopravní špičku s tím, že tam provádíme pravidelné kontroly. Není to neobvyklý jev,“ říká mluvčí TSK Barbora Lišková.

Čtěte také

Rampouchy se v tunelech objevují proto, že do nich auta v mrazivých dnech vhání studenější vzduch, než který je v tubusech. Ten se v tunelu nemá čas ohřát a kondenzovaná vlhkost pak vytváří rampouchy.

Tunel Blanka
autoři: sib , Zdeněk Vesecký
Spustit audio