Rakouský výtvarník Manuel Knapp překračuje hranici mezi barvou a stínem

19. leden 2014

V Domě umění v Českých Budějovicích vystavuje pětatřicetiletý rakouský umělec Manuel Knapp. Hlavním tématem jeho tvorby je prostor a vnímání.

Neobvykle kombinuje klasická média, jako je malba či objekt s moderní technikou – grafikou, počítačovou animací i elektronickou hudbou.

„Já jsem na začátku během studií přirozeně experimentoval s barvami. Ale po jistém čase se mi to zdálo nekoncentrované, bylo v tom příliš mnoho informací. A nakonec mi přišlo srozumitelnější pracovat jen s černou a bílou,“ popisuje svůj vývoj Manuel Knapp. Černá a bílá jsou pro něj prý dostačující pro to, aby skrze ně mohl rozvíjet svůj způsob vyjadřování.

Jiné vnímání prostoru a barev
Manuel Knapp vystavuje v České republice poprvé, do Českých Budějovic ho pozval kurátor výstavy Michal Škoda. Knapp zde představuje dvě projekce, které ještě nebyly vystavovány. „Malby jsou tu starší, ale i nejnovější,“ dodává výtvarník.

Některé z Knappových exponátů se v čase vizuálně proměňují, prostorem výstavy zní nelibozvučná elektronická hudba. „Jak se v prostoru pohybujeme, variabilita našeho postoje, časový sled zážitků a vnímání hraje ústřední roli v komunikaci s dílem. Vlastní pohyb pozorovatele například určuje, zda něco vnímá ještě jako barvu, nebo už stín," říká kurátor Michal Škoda.


Manuel Knapp se narodil v roce 1978 v Korutanech. Vystudoval malbu a grafiku na vídeňské Akademii výtvarného umění. Studoval také tvorbu hudby a elektroakustická média. Má za sebou nespočet výstav a projektů v Evropě, Americe a Asii. Je aktivní na hudební scéně v oblasti noiseperformence. Vedle toho prezentuje své počítačově animované experimentální filmy. Žije střídavě v Rakousku a Japonsku.

autoři: Jana Matznerová , Romana Lehmannová
Spustit audio