Rakouské dálniční známky jsou u nás dražší

29. červenec 2012

Pokud chcete jet v Rakousku po dálnici, musíte před vjezdem na ni stejně tak jako u nás zakoupit dálniční známku. To je jediná shoda. Vzdálenost, kterou v Rakousku po dálnicích ujedete, a také komfort dálnic je nesrovnatelně větší. Většina Čechů si zvykla známku pořídit ještě v Čechách na čerpacích stanicích.

Při cestě z Prahy zakoupíte rakouskou dálniční známku například v Táboře a po překročení hranic Jihočeského kraje potom téměř na každé čerpací stanici. Desetidenní dálniční známka stojí v Rakousku osm eur (u nás 240 korun), dvouměsíční 23,4 eura (u nás 650 korun) a roční 2200 korun. Ušetřit tedy můžete 30 až 50 korun při nákupu známky v Rakousku.

Čekat na zakoupení dálniční známky do Rakouska se nemusí vyplatit. „Raději kupuji dálniční známku až na rakouských čerpacích stanicích, protože mám jistotu, že ji tam budou mít. Ovšem jednou se mi to už nevyplatilo, protože jsem dojel až na dálnici, ale všechny čerpací stanice měly v brzkých ranních hodinách zavřeno,“ vzpomíná Miroslav Beránek.

Nákup známky až v Rakousku se nemusí vyplatit

Při nákupu na poslední chvíli se vám také může stát, že některý typ známky, hlavně desetidenní, nemusí být právě k dostání. Velké množství Čechů však nechává nákup dálniční známky na poslední chvíli, tedy až na rakouských čerpacích stanicích. Potvrdil nám to Patrik Zwettler z čerpací stanice v rakouském Vitisu, která je od dálnice vzdálená 70 kilometrů.

Michal Šebístek jezdí firemním autem, takže roční dálniční známku na rakouské dálnice kupuje majitel firmy. Rozčiluje ho ale fakt, že dálniční známka na české dálnice je o 70 korun dražší než na ty rakouské. Úroveň té české před pár hodinami vyzkoušel na vlastní kůži. „Je ostuda koupit si českou desetidenní dálniční známku za stejnou cenu jako v Rakousku. Kvalita silnic je nesrovnatelná,“ říká Šebístek.

Pokuta za jízdu bez známky na rakouské dálnici není zanedbatelná. Spodní hranice je 120 eur. Platbou za dálnici to v Rakousku nekončí. Za průjezd některých úseků jako například mostů či tunelů je účtován další poplatek. Také může být zpoplatněn vjezd do některých horských úseků.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: pfr
Spustit audio