Radovan Lukavský byl podle svých slov Jihočechem už od dob husitských

7. únor 2021

Tedy přinejmenším od roku 1954, kdy se v jižních Čechách natáčel film Jan Hus. O přestávce při filmování si Lukavský v historickém kostým zašel na procházku do lesa na houby. A ztratil se. V tomto vydání Vltavínu si kromě poslechu unikátní nahrávky s Radovanem Lukavským můžete užít i výlet za zajímavými kameny a za čerty.

Vzpomínky hereckého barda

Šestého února roku 1962 natočil v Českých Budějovicích redaktor Lubomír Soukup rozhovor s Radovanem Lukavským. Čili tomuto záznamu je v době premiéry tohoto Vltavínu přesně 59 let. Ovšem Radovan Lukavský tou dobou už také nebyl mladík, narodil 1. Listopadu 1919 a v době, kdy jej Lubomír Soukup zpovídal, měl už za sebou takové filmy jako Synové hor nebo Král Šumavy. A tak si jej připomeňme, jak vzpomíná na jižní Čechy a na natáčení filmu Jan Hus v roce 1954.

Tajemný menhir a Čertův náramek

Ve druhém a třetím archívním příspěvku Vltavínu si poslechněte reportáž o menhiru s Jaroslavem Klímou, Petrem Štěpánem a Janem Michálkem natočenou na podzim 1997 a také sólo výlet Jaroslava Klímy zaznamenaný u takzvaného Čertova náramku. 

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.