Radniční věž v Třeboni

17. květen 2012

Můžete být rodákem z Třeboně nebo sem pravidelně jezdit na letní dovolenou, ale pokud jste nevystoupali na Radniční věž na Masarykově náměstí, ještě stále je vám skryta jedna tvář tohoto krásného města.

Až z radniční věže uvidíte do pavlačí, které jsou vám běžně skryty, až z ptačí perspektivy vidíte velkou rozlohu třeboňského pivovaru Regent a nakonec také zjistíte, že tu byly celkem tři.

Radniční věž byla přistavěna k radnici v roce 1638, aby mohl věžný z ochozu sledovat, zda někde nevypukl požár. A právě na tento ochoz se vydala Jiřina Psíková, předsedkyně Spolku přátel Třeboně, společně s redaktorkou Romanou Kostohryzou:

Dostupnost:
Radniční věž v Třeboni stojí na hlavním, tedy Masarykově náměstí v samotném centru města
auto: mimo hlavní letní měsíce můžete zaparkovat přímo na náměstí u paty Radniční věže, v létě pak najdete parkovací místa za Hradeckou nebo Budějovickou bránou (cca pět set metrů)
autobus: autobusové nádraží je přibližně osm set metrů od Masarykova náměstí a staví zde přímé linky z Prahy, Hradce Králové, Brna i dalších velkých měst
vlak: pokud pojedete vlakem (linka Veselí nad Lužnicí – České Velenice), vystupte na zastávce Třeboň – lázně, po necelých šesti stech metrech dojdete na Masarykovo náměstí (nevystupujte na hlavním nádraží, odtud jsou to na náměstí3 km)
Přístupné:
v letním období pondělí – pátek 9 – 17, sobota 9 – 12
případně po domluvě na infocentru (vzdálené cca dvacet metrů) zapůjčí klíče
Vstupné: 20 Kč
Kontakt:
web: www.itrebon.cz
e-mail: info@itrebon.cz
telefon: +420 384 721 169, +420 724 064 504, +420 384 721 356
GPS: 49°0'13.73"N 14°46'17.87"E


Zvětšit mapu
autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.