Rádio na vlně pohody na prahu října

2. říjen 2009

Svatováclavský týden měl pouze čtyři pracovní dny. Přesto jsme ve studiu ČRo 2 - Praha přivítali pětici osobností. Po přehlídkových molech nás provedl módní mág Osmany Laffita. Jak vznikla známá skupina Lucie nám mj. prozradil její zakládající člen Michal Dvořák. Co všechno má na starosti správní ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu jsme se dozvěděli od Jana Simona. O práci Konfederace politických vězňů jsme hovořili s Naděždou Kavalírovou a Leo Žídkem. Tento měsíc se stala "tváří" mediální kampaně naší stanice, tedy Českého rozhlasu 2 - Praha, známá zpěvačka Marie Rottrová. Proč zve posluchače k poslechu naší stanice se dozvíte v publikovaném rozhovoru. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Do světa módy a kubánských rytmů nás v pátek zavedl mezinárodně uznávaný módní návrhář Osmany Laffita. Se znalcem "haute couture" (vysokého krejčovství), který pochází z Kuby, si Zita Senková povídala nejen o jeho nejnovější kolekci, ale také o českém vkusu a mentalitě, Karibiku i nejmilejších českých slovech. Uměleckou dráhu nastartoval Osmany Laffita velice záhy. Po základní škole začal studovat na prestižní umělecké akademii San Alejandro ve své rodné Havaně. Po úspěšném absolvování školy pracoval jako redaktor kubánského módního časopisu. Ve 22 letech se ocitl v České republice, která mu učarovala. Rozhodl se zde usadit a začít dráhu módního návrháře. Jak řekl svou půvabnou češtinou, "začátky nebyly vůbec jednoduché. Ale dokázal jsem se prosadit díky svojí tvrdohlavosti". Dnes jeho seznam klientů zahrnuje slavné osobnosti, topmodelky i členy královských rodin, jako např. Ivana Trump, Dagmar Havlová a princezna Ubol Ratana z Thajska. Letmá prohlídka Laffitových návrhů odhaluje oslnivý, ženský, provokativní a smyslný styl, který svědčí o jeho přirozené nevázanosti. Návrhář si libuje v náročných materiálech ze kterých vytváří oblečení s drobnou dávkou nostalgie a připomenutím velkých klasiků. Móda Osmanyho Laffity je určena pro ženy vyhledávající eleganci, které se nebojí vystoupit z davu a chtějí se oblékat kreativně, zaznělo v rozhovoru ČRo 2 - Praha.

Logo

Hráč na klávesové nástroje, hudební skladatel, textař, autor filmové a scénické hudby a také zakládající člen skupiny Lucie. To vše se skrývá za jménem Michala Dvořáka, který byl naším hostem v úterý. V rozhovoru s Vladimírem Krocem připustil, že kdyby nebyl spojován s touto kapelou, prosazoval by svoje projekty mnohem hůře. Na Lucii vzpomíná velmi rád a tuto etapu svého hudebního života považuje za jednu z nejkreativnějších, ale také nejbouřlivějších. Dětství prožil v Alžíru, kde jeho prarodiče pracovali v diplomatických službách. Tam se také učil hrát na piáno. V současné době se věnuje scénické a filmové hudbě. Spolupracoval s režiséry jako např. David Sís, Vladimír Michálek, Petr Nikolajev, Ondřej Trojan a William Tanen (USA). V těchto dnech startuje turné projektu Michala Dvořáka "Vivaldianno Tour 2009" za který převezme platinovou desku. "Dělat tuhle věc byl sebevražedný nápad, protože Vivaldi je v současnosti nejvíce "zneužívaný" skladatel", poznamenal Michal Dvořák. Chtěl prý dokázat, že Vivaldiho hudbu lze "upravit" i jinak, než jak to udělala houslistka Vanessa Mae.

Logo

Symfonický orchestr Českého rozhlasu je ve světě známým pojmem a být jeho správním ředitelem s sebou nese velkou zodpovědnost. O své pracovní náplni, úkolech a kulturní činnosti rozhlasu hovořil ve středu s Pavlem Kudrnou Jan Simon. Je uznávaným klavírním sólistou a hrát začal v dětství se svým otcem, hudebním skladatelem a dirigentem Ladislavem Simonem. Po absolutoriu na pražské konzervatoři pokračoval ve studiích na pražské Akademii múzických umění a své vzdělání doplnil roční stáží v Curychu. Úspěšné "tažení" po mezinárodních soutěžních pódiích završil ziskem bronzové medaile v soutěži královny Alžběty v Bruselu. Vystupuje pravidelně s renomovanými orchestry jako např. BBC Symphony Orchestra London, Baltimore Symphony Orchestra a Česká filharmonie. Koncertní vystoupení ho zavedla do mnoha evropských zemí a také do USA, Kanady, Mexika, Austrálie, Egypta, Japonska, Číny a na Tchaj-wan. Jako nejmladší instrumentalista v historii Českého rozhlasu získal v roce 1994 statutární titul sólisty této instituce.

Logo

Ve čtvrtek přijali pozvání do Setkání Naděžda Kavalírová a Leo Žídek z Konfederace politických vězňů ČR. Jak se dnes žije stíhaným za komunistického režimu? Jak a v čem jim konfederace pomáhá? Čemu se dnes věnuje organizace, která si v těchto dnech na Pražském hradě slavnostně připomněla 20 let od svého vzniku? Nejen na tyto otázky odpovídali naši hosté Janu Křelinovi a posluchačům, kteří během vysílání posílali do studia dotazy. KPV se v současné době zaměřuje především na důstojné uctívání památky obětí komunismu a na seznamování mladé generace se svými dějinami jako je např. Muzeum třetího odboje v Příbrami, skanzen tábora Vojna v obci Lešetice u Příbrami, nebo Památník obětem zla v Plzni - Doudlevcích. Více si poslechněte v audio záznamu pořadu.

Logo


Milým hostem byla v pondělí (7.září) zpěvačka Marie Rottrová, která se nedávno stala "tváří" Českého rozhlasu 2 - Praha. Co pro ní rozhlas znamená? Prý ho poslouchá už od útlého dětství a provází jí prakticky celým životem. Často mu dává přednost před televizí. Nabídka vedení ČRo 2 - Praha stát se "vyslankyní" stanice jí prý příjemně překvapila a potěšila, ale zajímala se, proč padla volba právě na ní. Dle průzkumu veřejného mínění mezi rozhlasovými posluchači je Marie Rottrová osobností se širokým vějířem pozitivních asociací. Působí mladistvě, má silné vazby na základní hodnoty ČRo 2 - Praha (pohoda, domov a rodina). Proto je se stanicí spojována naprosto přirozeně. Marie Rottrová poznamenala, že "to souhlasí" a také se "tak vidí". Nabídku tak přijala nejen proto, že má ráda kultivovanost a slovní projev, který najde pouze na vlnách veřejnoprávního rozhlasu.

Rádio na vlně pohody ... Marie Rottrová zve k poslechu Českého rozhlasu 2 - Praha

Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.