Rabštejn nad Střelou nabízí spoustu pozoruhodností. Zámek, kostel i pozůstatky dvou hradů

17. listopad 2022

Rabštejn nad Střelou na severním Plzeňsku bývá označován za nejmenší město ve střední Evropě. Skutečnost je však trochu jiná. Nejedná se o město, ale o část města Manětína. To ovšem Rabštejnu v žádném případě neubírá na atraktivitě. Zajímavostmi se toto malebné místo jenom hemží.

„Rabštejn byl městem na solné stezce, jeho význam upadl na počátku novověku. Zůstal tu skalní ostroh obehnaný hradbami a město začalo stagnovat. Díky tomu si zachovalo svoji tvář i počet domů, které zde byly vystavěny. Ty dnes spíš mizí, než aby vznikaly nové,“ říká Robert Terrich, předseda správní rady Nadačního fondu Muzeum Rabštejn nad Střelou.

Většina domů je stará tři sta let. Jde o nejstarší místní domy, protože Rabštejn několikrát vyhořel. Řada z nich má středověký základ ze 14. století, kdy bylo město postaveno, a stalo se městem královským. Dostalo také svůj erb, na kterém je český lev a říšská orlice. Což dokazuje, že se jednalo o velmi významné město. Vlastnil ho Karel IV., který ho věnoval Elišce Pomořanské.

Rabštejn nad Střelou je kouzelné místo severního Plzeňska

Rabštejn nad Střelou zažil svůj druhý rozkvět v období baroka. „Po bitvě na Bílé hoře se sem vrátilo nové obyvatelstvo, byl tu vybudován klášter servitů, šlechta si postavila renesanční rezidenci a dodnes tady najdeme mnoho barokních soch, takže Rabštejn svým způsobem patří mezi barokní perly regionu,“ podotýká Robert Terrich.

Spousta zajímavostí na jednom místě

V Rabštejně se na poměrně malém prostoru nachází kromě starobylých domků a zajímavého regionálního muzea i zámek, kostel a dokonce pozůstatky dvou hradů. „Oba dva se jmenují Sychrov. Každý stál na jednom ostrohu a dodnes z nich zůstaly strážní věže, které jsou turistickou atrakcí. Je to taková místní rozhledna. Místní hradby pamatují Jana Žižku,“ dodává předseda správní rady. Kromě toho je možné se tu projít naučnou stezkou nebo navštívit zajímavý křesťanský i židovský hřbitov.

Křesťanský hřbitov v Rabštejně

Tuto lokalitu na severu Plzeňska si oblíbili nejen turisté, ale i filmaři. „Asi nejznámější rabštejnský epos natočil Tomáš Vorel (Cesta z města, Cesta do lesa, Cesta domů), který teď už tak trochu patří k místním. Jeho filmy jsou o zdejších obyvatelích a především o Rabštejně, místních domech a přírodě, která je v jeho filmech oslavována a vyzdvihována,“ říká Robert Terrich.

Spustit audio