Rabenštejnská věž v Budějovicích je historickou památkou, ze které můžete sledovat havraní kolonii

3. únor 2022

V centru Českých Budějovic, jen pár kroků od parku Na Sadech, se na rozcestí ulic Panská a Mlýnská mezi původní vnitřní a vnější městskou hradbou tyčí Rabenštejnská věž. Je čtyřpatrová, vysoká 16,6 metru, má obdélníkový půdorys a původní gotická okna s takzvanou dlátovou střechou a z velké části původním krovem.

„Je to autentický krov, některé jeho části pocházejí dokonce z přelomu 14. a 15. století. A když se podíváte zblízka, uvidíte u každé střešní tašky měděný drát, kterým je přidrátovaná k latím a ke krovu. Takže každá taška je nejen přilepená maltou, ale drží i drátem, protože sklon té střechy je velice příkrý,“ vysvětluje jednu ze zvláštností David Veis ze spolku Umění ve městě.

„Rádi bychom, aby podkroví věže bylo veřejně přístupné. Zatím je to sice možné, ale kvůli bezpečnosti pouze v malých skupinách návštěvníků.“

Nádvoří, kde se pořádají koncerty

Pevné zdi městského opevnění v minulosti nesloužily jen k obraně města před nepřítelem, ale poskytovaly zároveň spolehlivé místo k věznění trestanců. Píše se o tom v historických dokumentech. Například v zápisech kroniky z roku 1540 je doloženo, že se zde ocitl sladovník Prokeš, který: „…projevoval sklony k násilí na své domácnosti. S vlastní manželkou zacházel nehospodárně, zničil sukni, cínové nádobí, rozsekal židli a soudek piva, vedl ostrou hádku se svou švagrovou a nakonec dokonce vytasil zbraň na měšťana.“

Podle dalších historických zápisů se tomuto místu říkalo Na Táboře, podle tragické události z 8. června 1482, kdy zde byli pobiti jacísi Táborští. Pravděpodobně se jednalo o loupežnou vraždu trhovců z Tábora, podle kterých pak lidé místo ještě skoro dvě staletí nazývali.

Tato krvavá historie je ale minulostí. V současné době Rabenštejnskou věž a k ní patřící prostory v přízemí obývá a provozuje spolek Umění ve městě pro nekomerční účely.

Vchod do galerie spolku Umění ve městě

V přízemí najdete infocentrum, galerii pro autorské výstavy větších formátů, v podkroví pak minigalerii. V místě bývalého obchodu pořádá spolek workshopy a dílny, kde mají děti i dospělí zájemci k dispozici tiskařský lis, pec na keramiku a porcelán a v horním patře s dřevěnými trámy výtvarný ateliér.

Součástí programu je i pozorování hnízdní kolonie havranů, a to jednak přímo z oken věže, ale také online prostřednictvím kamer na webových stránkách Rabenštejnské věže. Projekt nazvaný Raben Live má ambici nahlédnout do havraní komunity zblízka a dlouhodoběji.

David Veis v podkroví Rabenštejnské věže

Vědci z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, město České Budějovice a kreativní centrum Rabenštejnská 2020 se dohodli, že budou havrany sledovat, zkoumat jejich chování a monitorovat prostřednictvím kamer, vysílaček a značek. Veřejnosti bude postupně nabízen celistvý a atraktivní pohled na tyto velmi chytré létavce. „Jen co začne hnízdění, spustíme opět online kamery na webu,“ slibuje David Veis.

Spustit audio