Původní český houskový pudink podle receptu Emílie Hliňákové za Záhoří je ořechově vláčný

Sladký pudink dělá paní Emílie Hliňáková ve staré plechové formě na pudink podle více než 60 let starého receptu. Nepotřebuje k tomu žádný prášek, jen kvalitní suroviny a léty vyzkoušený recept. Takový puding je vláčný, sytý a plný ořechové chuti.

Houskový pudink

Ingredience:

3 vejce

60 g vlašských ořechů

200 g strouhanky

50 g másla

60 g cukru

250 ml mléka

1 špetka soli

citronová kůra z poloviny citronu

30 g brusinek, rozinek, kandovaného ovoce – dle chuti

máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy

speciální forma na vaření ve vodě

Postup:

Máslo, cukr a žloutky ze 3 vajec našleháme (nemusí být do pěny), přidáme nastrouhanou citronovou kůru, pokrájené brusinky (nebo jiné sušené ovoce) a umleté ořechy.

Směs potom zředíme mlékem a přidáme strouhanku a špetku soli. Ušleháme ze tří bílků tuhý sníh a vmícháme zlehka do směsi. Formu vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem až po okraj, uzavřeme víčkem a zajistíme.

Formu ponoříme zavěšenou na vařečce do hrnce s vroucí vodou a vaříme asi 60 minut ponořené až po okraj formy.

Po uvaření necháme zchladnout ve formě, po té pudink vyklopíme. Podáváme se sladkým sněhem z vaječných bílků a čerstvými nebo kompotovanými jahodami.  

Emíle Hliňáková

Přivítala nás na zahradě svého rodinného domu v Záhoří na Plzeňsku. Byli jsme pohoštění domácí bábovkou, obloženými mísami i chlebíčky. Při posezení pod pergolou jsme pak vařili pudink s jejím manželem. Před natáčením si totiž paní Hliňáková zlomila ruku, tak mohla jen mluvit a práci za ni odvedl manžel. Na to, že je lesákem, byl velmi zručný.

Recept má po své babičce, která jí ho dělávala už jako malé holčičce. Odhaduje tedy, že je minimálně 60 let starý. Formu na pudink dlouho sháněla. Nakonec ji pořídila na burze.

Bylo to příjemné a pohodové odpoledne.

Manžel paní Hliňákové, Emílie Hliňáková a Patrik Rozehnal