Původně pracoval s pájkou doma po nocích, postupně se o jeho umu začali dozvídat muzikanti z celého světa

14. únor 2021 19:42

Je to podobné jako tunning u aut. Antonín Salva z Českých Budějovic vylepšuje ve své dílně v rodinném domě zvuk zesilovačů a kytarových efektů na přání muzikantů. A o jeho služby je velký zájem po celém světě. Jeho klientem je třeba kytarista Kirk Hammett z americké legendární skupiny Metallica.

Pod vlastní značkou Salvation Audio vyrábí a upravuje Antonín Salva také kytarové moduly, což jsou zmenšené předzesilovače. A jak to přesně funguje? Místo toho, aby měl za sebou kytarista zapojených třeba deset velkých zesilovačů a beden různých značek, má všechno pohromadě v jednom zapojení. Navíc dosáhne úplně stejného zvuku, jaký mají originály.

„Mám tady kytaru, kterou mi nechal Kirk poslat přímo z Ameriky. Sám ji vybral tak, abych ty pedály, co jsem dělal tenkrát pro něj, odlaďoval se stejnou kytarou, jako má on. Když jsem v roce 2013 pracoval pro Smashing Pumpkins, tak pak se mi ozval nějaký člověk z Ameriky, že chce nastartovat značku, která bude vyrábět pedály, že hledá vývojáře a dostal na mě doporučení. Hned první project byl pedal pro Kirka. V první chvíli jsem tomu nevěřil, to jsem si myslel, že si ze mě někdo dělá legraci,“ popisuje svoji práci Antonín Salva.

Původně působil jako obchodní zástupce a s pájkou pracoval doma po nocích. Postupně se o jeho umu začali dozvídat muzikanti z celého světa. Třeba Wolf Hoffmann z německé legendy Accept nebo Billy Corgan ze Smashing Pumpkins. Salva začal také jako vývojář spolupracovat s americkou firmou KHDK, která vyrábí kytarové krabičky. Od roku 2013 už je naplno na volné noze. Zakázek má spoustu i během pandemie koronaviru. Kapely totiž nejezdí na turné a muzikanti mají čas věnovat se své výbavě.

V posledních dnech vyvíjel třeba pedál pro slavnou polskou black metalovou kapelu Behemoth. Jeho klientem byl třeba i zesnulý kytarista Radim Hladík. Byl to vůbec první uživatel Salvova pedálu, kde je místo klasického knoflíku skajtové kolečko a muzikant ho tak může ovládat nohou během hraní.

Salva je sám aktivním muzikantem a splnil si už nespočet snů. Kytarových krabiček už vyrobil několik set a modulů bude mít za chvíli na svém kontě rovných tisíc.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio