Půjčovat si na vánoční svátky odborníci nedoporučují

16. prosinec 2009

Právě teď před Vánocemi mají žně nejrůznější nebankovní společnosti, které půjčují peníze za velmi nevýhodných podmínek a v podstatě každému. Stačí, když dotyčný člověk pobírá sociální dávky. Lidé ze sociálně slabších poměrů podepíšou nevýhodnou smlouvu a za čas upadnou do dluhů, které nejsou schopni splácet.

Lidé pak hledají pomoc například v Poradně Eva, která funguje při českobudějovické Diecézní charitě. Její vedoucí Lucie Kolářová k tomu uvedla: "Obecně se nedoporučuje si půjčovat na věci, které mají krátkodobou trvanlivost. Na vánoční svátky si půjčovat nedoporučujeme. Pokud už to někdo udělá, tak by si měl dobře ohlídat, u koho si půjčuje, jak vypadá podpisovaná smlouva, jaké jsou podmínky úvěru."

Zadlužených lidí ze sociálně slabšího prostředí přibývá. Zatímco v loňském roce se na poradnu EVA obrátilo kvůli dluhům 163 klientů, jenom za první pololetí roku letošního to už bylo 213 lidí.

Na nebezpečí, která s sebou Vánoce také přinášejí, ze zaměří dnešní odpolední Fontána. Vysílání Českého rozhlasu České Budějovice si můžete naladit na jihočeské frekvenci 106,4 MHz, na frekvenci 88,2 MHz pro Slavonicko a Dačicko nebo živě na internetu.

Spustit audio