Psi z množíren trpí genetickými vadami, varuje organizace Hlasy zvířat

12. listopad 2015

Zhruba před dvěma lety vznikla v Českých Budějovicích organizace Hlasy zvířat. Jak říká jedna ze zakladatelek Markéta Marie Michaldóttir, jejím hlavním cílem je hájit práva zvířat, propagovat veganství a pořádat různé tématické akce, přednášky, rauty i pikniky.

Organizace také upozorňuje, že Česko je rájem množíren. Takzvaní množitelé doslova chrlí psy bez průkazu původu pouze za účelem zisku. „Lidé chtějí psa hlavně rychle a levně. Chtějí si ho koupit někde na bazaru, nechtějí hledat chovatele,“ dodává Markéta Marie Michaldóttir.

Duševní vývoj psů množitele většinou nezajímá. V naprosté většině případů navíc zvířata nejsou odčervená ani očkovaná. Často musí žít na malém prostoru a ve vlastních výkalech. Psi se také podle Markéty Marie Michaldóttir kříží libovolně mezi sebou. „Když si pořídíte například yorkšírského teriéra s průkazem původu, máte jistotu, že je čistokrevný a že z chovu byli vyřazeni psi s genetickými vadami,“ radí.

Pokud si plánujete koupit zvíře přes internet, buďte opatrní. Markéta Marie Michaldóttir varuje hlavně před bazarovými servery, které jsou prý rájem množitelů. „Poctivý chovatel tam svá zvířata neprodává, ale má své internetové stránky,“ připomíná.

Jakými vadami nejčastěji trpí psi z množíren? Jak je odhalit? Jak se zachovat, pokud máte podezření na množírnu? Postihuje je česká legislativa? Na tyto a další otázky odpoví další díl pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jana Urbanová
Spustit audio