Psí hřbitov vedle zámku Kunštát je ve světě slavnější více než samotná památka

12. červenec 2018
Česko – země neznámá

Nad Kunštátem na Blanensku se tyčí panské sídlo už od 13. století. Pro některé návštěvníky města je však, více než samotný zámek, zajímavější skupinka náhrobků u jedné ze zámeckých zdí. Je to historický psí hřbitov.

 

Opravdu je to naprostý unikát. Nedávno se mi dostal do ruky jeden průvodce pro anglické turisty mířící do České republiky a tam byly z okresu Blansko zmíněny dva návštěvnické cíle – Punkevní jeskyně a kunštátský psí hřbitov,“ popisuje místní kastelán Radim Štěpán.

Psí hřbitov sloužil svého času výhradně pro pochovávání psů majitelů zámku. „Založil ho poslední z majitelů z rodu svobodných Honrichsů. Muselo to být nejpozději v roce 1890, neboť z toho roku pochází nejstarší dochovaný náhrobek psa Luxe,“ vysvětluje kastelán. Na zámku dokonce vědí, že Lux byl jezevčík a měl bratra Hexe. Prozradila to fotografie, která se dochovala v zámeckém archivu. 

Na kunštátský psí hřbitov se už psi nepochovávají. „I když zájem by byl. Každý měsíc mi volá několik lidí, kteří se ptají, jestli by to mohli nechat pohřbít svého zemřelého psího mazlíčka. Ale nejde to, toto je historický psí hřbitov,“ dodává Radim Štěpán. Od loňska vypadá místo posledního odpočinku někdejších zámeckých psů o hodně lépe, náhrobky prošly rukama restaurátorky Moniky Lokajové.

oficiální stránky: https://www.zamek-kunstat.cz/cs

otevírací doba zámku: https://www.zamek-kunstat.cz/cs/informace-pro-navstevniky/navstevni-doba

autor: hon
Spustit audio

Spolupořadatel

Kalendář

Neděle 2. 9.
13:00–  14:00
Velké finále Hradozámeckého léta
Přímý přenos vyhlášení vítězů fotografické soutěže Hradozámeckého léta

Partneři