Projekt Český soběstačný dům staví u Lipna svou první budovu, není napojena na žádné inženýrské sítě

23. leden 2020 13:20

Veškerou energii si vyrobí ze slunce a uloží do baterií, zachycuje dešťovou vodu a tu pitnou odebírá z vrtu. Nad Hodslavským potokem u Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku vzniká první takzvaný soběstačný dům v Česku. Jeho chod je závislý jenom na vlastních zdrojích.

Příprava projektu trvala čtyři roky a jeho autoři za něj už stihli získat mezinárodní ocenění.

„Teď jsme dokončili základní konstrukci hrubé stavby, máme vyzděné štíty v podkroví a celé přízemí. Ten dům není napojený na žádné inženýrské sítě, obrovskou roli hraje třeba orientace na světové strany, abychom rozložili denní výrobu fotovoltaických panelů,“ popisuje autor projektu Český soběstačný dům Pavel Podruh.

Největší místnost spojuje malou kuchyň a budoucí obývák. „Je to hodně otevřený prostor, celý dům má 93 metrů čtverečních obytné plochy, z toho obývák s kuchyní zabere asi 35,“ upřesňuje Pavel Podruh.

Další z místností v přízemí bude sloužit pro uložení veškerých technologií, včetně bateriového zdroje. K odstartování celého projektu Pavla Podruha dovedlo zjištění, že bezmála polovina elektřiny, kterou za rok běžně spotřebujeme, je vyrobená z uhlí.

Čtěte také

„Ve své podstatě na těch technologiích není nic futuristického. Jsou to věci běžně dostupné na trhu, akorát my jsme je pospojovali do jednoho domu. Možná se to zdá složité, ale není to zas až taková věda,“ dodává.

Veškeré na stavbě použité technologické postupy chce tým kolem Pavla Podruha zveřejnit pro každého. Dům tak poslouží jako určitý příklad.

Autor myšlenky ale zároveň připouští, že vše je stále ve fázi pokusu. „I ten neúspěch je ponaučení, takže když se tady příští rok na podzim sejdeme a já řeknu, že jsme prostě nevyrobili dostatek elektrické energie, přestože jsme to měli vypočítáno, tak i to bude zajímavá zkušenost,“ říká.

Stavba by měla být v plném provozu nejpozději začátkem příštího roku. Pobyt v soběstačném domě si podle jeho tvůrců bude moct vyzkoušet každý.

Spustit audio

Související