První prázdninoví "Hosté do domu"

3. červenec 2009

Tento týden odstartovalo prázdninové období. Za uplynulým školním rokem jsme se ohlédli s učitelkou Renatou Štulcovou a ilustrátorkou Renátou Fučíkovou. Návodem a inspirací kam vyrazit o dovolené nám byl rozhovor s legendárním cestovatelem Miroslavem Zikmundem. O exotikou provoněných dálkách jsme si povídali také s mluvčí Ministerstva pro lidská práva a národnostní menšiny Lejlou Abbasovou. Do tajemství výroby lidových hudebních nástrojů jsme nahlédli spolu s Pavlem Čípem a do své bruselské kanceláře nás na závěr týdne pozval slovenský eurokomisař Ján Figeľ. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

V pondělí nás měla navštívit herečka Klára Issová, ale nedorazila. Proto jsme si poslechli reprízu rozhovoru Vladimíra Kroce se známým cestovatelem a spisovatelem Miroslavem Zikmundem. Hovořil o svých zážitcích z cest a přátelství s Jiřím Hanzelkou. Seznámili jsme se blíže s knihou "Past na rovníku - Tajemná Indonésie I". Je to poslední cestopis, který společně sepsala tato legendární dvojice. Vyšla díky cestovateli Rudolfu Švaříčkovi, který text náhodou objevil v archivech. Pro Miroslava Zikmunda to bylo velké překvapení a, jak poznamenal, také návrat v čase.

Miroslav Zikmund

Dvě tvůrčí a tvořivé ženy nás navštívily poslední školní den, tj. v úterý. O historii, škole a také o prázdninách hovořila učitelka Renata Štulcová, která učí matematiku na základní škole v Litoměřicích a také píše napínavé romány pro mládež. Daniela Brůhová si pozvala do studia i Renátu Fučíkovou, ilustrátorku její poslední knihy "Růže a krokvice". Kdo v ní zalistuje, najde nejen příběh o Petru Parléřovi a jeho tovaryších, ale také mnoho matematických hádanek. Autorka Renata Štulcová se snaží propašovat matematiku do všech svých titulů. V tomto případě to prý bylo docela jednoduché, protože Petr Parléř učí své žáky stavitelskému řemeslu. Obsah knihy ale dal "zabrat" ilustrátorce Renátě Fučíkové, která měla problémy s přesným rýsováním úloh. Přiznala se, že jako výtvarnice kreslí všechno od ruky a proto přesné nákresy jsou dílem samotné spisovatelky.

Renata Fučíková ilustrátorka + Renata Štulcová učitelka a spisovatelka

Ve středu jsme v přímém přenosu navštívili Beskydy, kde jsme se setkali s nositelem tradic a výrobcem lidových hudebních nástrojů Pavlem Čípem. V reportáži jsme spolu s moderátorem Pavlem Kudrnou zavítali do jeho domu a dílny v Zubří. Dozvěděli se např. jak a kdy začal s výrobou nástrojů, jako jsou např. dudy. Rád si na ně občas i zahraje. V rodinné tradici pokračují i jeho synové, kteří se specializují na zobcové flétny, píšťaly ze zvířecích rohů a šalmaje. Nástroje rodiny Čípů jsou slavné a brázdí svět. Prodaly se na Nový Zéland, do Austrálie a Japonska. Pavel Číp si velice váží ocenění "Nositel tradic", které získal v roce 2008. Radost má prý hlavně z toho, že si někdo všiml jeho práce.

Ve čtvrtečním vysílání jsme pohostili slovenského eurokomisaře Jána Figeľa. Zhodnotili jsme události uplynulých dní, jako historické mezníky pro ČR, tak pro SK. Následovalo porozhlédnutí po kanceláří a hledání otisků osobnosti, která stojí za tvrzením, že jsme si jako národy nyní blíže, než kdy předtím. Jan Křelina nalezl např. obrazy pocházející z kolegia tvořeného celou řadou talentovaných umělců, kteří přesedlali na politické angažmá. Dále jsme nalezli odpověď na otázky, čím se komisař Evropské unie pro vzdělávání, výchovu, kulturu a mládež zabývá, co je náplní jeho současných projektů, jak vnímají na Slovensku EU a co si o Belgii, odkud jsme vysílali, myslí právě on sám.

Logo

Mladá, dynamická a úspěšná žena mnoha zájmů i aktivit Lejla Abbasová nás navštívila v posledním dni týdnu, a to v pátek. V úvodu jsme si rozebrali její dosavadní povolání, dozvěděli se např., že nejvíce zájmu vkládá do charitativní činnosti a komu by dala pomyslnou červenou kartu. Po mamince česka, po otci ze Súdánu, ale rodačka z Čech prozradila podrobnosti ze svého dětství. Víme už, jak těžké měla dospívání a co si myslí o migraci odborníků do zahraničí. Pokud se zajímáte, kde je její srdce nebo proč si zamilovala Afriku, a nebo jaké jsou její současné činnosti, poslouchejte vysílání na vlnách ČRo 2 -Praha, kterým nás provedla Zita Senková.

Logo
autor: eh
Spustit audio