První jarní zelenina, aromaterapie, sítě proti hmyzu pro alergiky

26. únor 2011

Fyzickou i duševní pohodu nám může navodit aromaterapie. Dozvíte se, jak taková terapie probíhá a jaké má účinky. Alergici by byli asi nejraději, aby zima trvala věčně. Pokud se ale na jarní květenství připravíte včas a pořídíte si do oken sítě proti hmyzu se speciální úpravou pro alergiky, nemusíte se bát. Frisbee neboli létající talíř je hračka známá po celém světě. Stejný název má i kynologické aktivita, při které páníček hází psovi speciální talíř a ten ho chytá.

První jarní zelenina
Pokud máte rádi zeleninu, určitě se už těšíte, až si budete moci sklízet na zahrádce svou vlastní a nebudete muset nakupovat. Některé druhy zeleniny můžete dokonce sklízet i doma, ale v každém případě byste měli vědět, co vysazujete nejdříve a která zelenina může pro Vás na jaře být největším zdrojem vitamínů. To vše pro vás zjišťovala Markéta Vejvodová u Vlastimila Kubína ze specializovaného obchodu pro zahrádkáře SEZAM.

Aromaterapie
Fyzickou i duševní pohodu nám může navodit aromaterapie. K ní se používají nejrůznější esenciální oleje. Jak probíhá taková terapie a jaké má účinky? O tom si s masérem Vladimírem Paterou povídal Jan Zítka.

Sítě proti hmyzu pro alergiky
V únoru se už všichni těšíme na jaro, ale možná ne všichni lidé. Ti, kteří mají alergii na pyl, by byli asi nejraději, aby zima trvala věčně... Ale nezoufejte. Pokud se na jarní květenství připravíte včas a pořídíte si do oken sítě proti hmyzu se speciální úpravou pro alergiky, nemusíte se na jaře bát pořádně vyvětrat. Tuto speciální pomůcku pro alergiky vám představí Markéta Vejvodová s Lukášem Homolou z firmy ISOTRA.

Psí sport - fresbee
Frisbee neboli létající talíř je hračka známá po celém světě. A nejen děti s ní tráví volné chvíle. Stejný název „frisbee“ má také kynologické aktivita, při které páníček hází psovi speciální talíř a ten ho chytá. O tomto „psím sportu“ si s Lízou Švejdovou, odbornicí na zájmové chovy, povídal Jan Zítka.

Dobrá rada na závěr
Jablečník: Uvolňuje stah Oddiho svěrače ve dvanáctníku a umožňuje odtok žluče a slinivkového sekretu i při stresech a tím lepší protrávení potravy. Využívá se též u arytmie, bušení srdce, rychlého tepu a srdeční ischémie, ale i u bolestivé menstruace, astmatu. Má vliv na zlepšení odkašlávání.

autor: Eduard Hrubeš
Spustit audio