První jarní den je 21. března? To bude pravda až za osmdesát let

16. březen 2022

Jarní rovnodennost, tedy začátek astronomického jara, nastane letos 20. března v 16.33 hodin. Od tohoto okamžiku se noc zkracuje a den prodlužuje, což potrvá až do letního slunovratu.

Staré učebnice uváděly, že jaro začíná 21. března. To ale teď podle jihočeského astronoma Miloše Tichého nenastane celých osmdesát let. „Až v roce 2102 bude jarní rovnodennost 21. března. Do té doby bude tento okamžik připadat na 20., případně 19. březen,“ uvádí.

Kdo za to může? „Souvisí to s gregoriánským kalendářem a tím, že je Země nezodpovědná,“ směje se Miloš Tichý. „Kdyby byla zodpovědná, tak jeden oběh Země kolem Slunce vychází na celé dny, ale ono to je 365 a čtvrt dne. A ještě to není přesně čtvrt dne, ale necelých šest hodin, takže nám nějaké minuty chybí, a jak se ta chybička nasčítá, tak se to dorovná až po roce 2100,“ dodává.

„Kdyby kalendář přesně odpovídal pohybu Země, tak nám nový rok začíná vždycky v jiný čas, což by bylo špatné. Kalendář tedy máme na celé dny a potom se to snažíme dorovnat, máme přestupné roky. Náš umělý kalendář vlastně nemá s vesmírem nic moc společného, ale lépe se to pak počítá,“ uzavírá Miloš Tichý.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.