První blok Temelína již opět na 100%

6. leden 2003

Jaderná elektrárna Temelín má za sebou první dva dny, kdy oba výrobní bloky vyráběly současně elektřinu. Zatímco první blok pracuje od soboty na plný výkon, druhý blok byl po sérii zkoušek ve stejný den odstaven a dodavatelské firmy nyní provádějí technické úpravy v jeho nejaderné části. Podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře je nutné odstranit drobnou netěsnost.

"V sobotu byl výkon turbogenerátoru prvního bloku zvýšen na 1000 megawattů a na této výkonové hladině bude provoz pokračovat zřejmě celý leden. V únoru začne dvouměsíční odstávka, která bude spojená s výměnou čtvrtiny paliva v reaktoru," řekl dnes mluvčí ČTK. Od začátku letošního roku vyrobila temelínská elektrárna v obou blocích dohromady téměř 77.000 MWh elektřiny. Na druhém bloku, který se potýkal s problémy v nejaderné části, budou po odstranění netěsnosti pokračovat plánované testy energetického spouštění při výkonu reaktoru do 55 procent. Po jejich ukončení budou následovat zkoušky v etapách s výkonem reaktoru do 75 a 100 procent.

Proti temelínské elektrárně drží pětidenní protestní hladovku na náměstí hornorakouského města Freistadt odpůrci atomu. Původně měl půst skončit v pondělí, nyní ale aktivisté přišli s nápadem na hladovku ve formě "řetězová reakce". Odpůrci Temelína, kterých má být nyní 27, dnes hladovku završí. Příznivci protitemelínských organizací by se následně měli přidávat k hladovce na různou dobu a na různých místech. Odpůrci jaderné energetiky si vzali na mušku kromě samotného Temelína také rakouskou společnost Energie AG, kterou obviňují, že přes úřední zákaz dovážela elektřinu z ČR.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio