Průhonický park hraje na podzim všemi barvami. I díky rozmístění domácích a cizokrajných stromů

24. říjen 2020

Průhonický park se rozkládá kolem zámku Průhonice na Praze-západ. V roce 1895 ho založil poslední majitel panství, hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca. Rozprostírá se na ploše 250 hektarů a podle času i kondice si můžete vybrat ze tří okruhů o délce dva a půl, pět nebo deset kilometrů.

Cestou vás čeká na 1 600 druhů domácích i cizokrajných dřevin, 600 druhů trvalek, 8 000 kusů rododendronů, travnaté plochy, rybníky i překrásné výhledy. Není divu, že je Průhonický park Národní kulturní památkou a také památkou zapsanou na seznamu UNESCO.

Při budování parku využil Arnošt Emanuel Silva-Tarouca členité údolí potoka Botiče a jeho přítoků, použil původní domácí dřeviny v kombinaci s dovezenými cizokrajnými dřevinami a jako základ parkové kompozice založil mistrně volené průhledy. Když se parkem procházíte, čeká vás každou chvíli zajímavý pohled lemovaný více než stoletými stromy, které ještě pamatují zakladatele parku.

Průhonický zámecký park, pod ochranou UNESCO

Ještě než se vydáte od hlavní brány dále do parku, projděte na malé zámecké nádvoří na vyhlídkovou terasu, odkud je nádherný výhled na podzámecký rybník, který je na podzim lemovaný zbarvenými stromy. Je tu celá paleta od žluté přes oranžovou, červenou i jasně zelenou a koruny stromů se navíc odrážejí ve vodní hladině.

Při jediném pohledu uvidíte ořechovec, který na podzim jasně svítí žlutou barvou, javory stříbrné, duby červené, vilíny, liliovníky, javory mléče. A k tomu jasně zelená tráva, která má dost vláhy díky protékajícímu potoku Botiči. Milovníci přírody jistě ocení možnost zakoupit si u vstupu do parku speciál časopisu Botanika, který je parkem provede kolem zajímavých listnatých stromů.

Spustit audio