Prudký kopec - úžasné místo pro sledování soužití mužů a žen na dovolené

19. červenec 2017

Naše chalupa leží vedle frekventované cyklistické trasy vedoucí na zříceninu hradu Vítkův Hrádek. V místě, kde se silnice loučí s rovinkou sledující břeh lipenské nádrže a začíná strmě stoupat vzhůru.

Když sedíte venku před domem, dá se tu od projíždějících cyklistů zaslechnout ledacos. Praskání a ostré rány mučené přehazovačky prozradí sváteční jezdce, veselý smích masochisty a zoufalé zaúpění normální lidi.

Úžasné je tohle místo pro sledování soužití mužů a žen na dovolené. Společný cyklovýlet zjevně slouží mnoha párům a rodinám jako katalyzátor dlouholetého vztahu a ten šestikilometrový kopeček, který se najednou staví do cesty, odhaluje vše v plné nahotě.

Jen málo chlapů se udrží. Většina z nich se vůči svým ženám začne chovat jako trenéři mládeže. „Přehoď si na šestku,… no teď už je pozdě,“ „Nezpomaluj!“ „To zmákneš, neboj,“ „Tak teď to začíná, dáme si pořádně do těla,“ slyšíme je halekat.

A jak reagují ženy? Hodně jich prostě mlčí. Vědí své. Najdou se ale takové, a také jich není málo, které už toho mají dost. „Tak tohle si šlapej sám,“ sesedají z kola a pokračují pěšky. A ty největší rebelky se prostě otočí a beze slova se vracejí.

Říkám si, že kdyby se sem s notýskem v ruce posadil nějaký vztahový psycholog nebo sociolog manželství, za léto by měl materiál na tlustou monografii.

Ale musel by to udělat co nejdřív. Časy se totiž mění. Nastupují elektrokola. Ta na své jezdce nic neprozradí, lidi jenom tiše probzučí okolo.


JIŘÍ BŘEZINA
Spisovatel, žije v Českých Budějovicích. Napsal tři detektivní romány se svérázným vyšetřovatelem Tomášem Volfem: Na kopci, Promlčení a Polednice.

Osobnosti jihočeského kraje píší a čtou glosy pro Český rozhlas České Budějovice.
Jejich zamyšlení vysíláme každý všední den v 7.40 hodin, najdete je také v audioarchivu. Psané sloupky si můžete přečíst ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.