Prozkoumejte jihočeskou husitskou historii s Petrem Čornejem a dětmi ze ZŠ Máj II

7. červenec 2015

Pochází Mistr Jan Hus opravdu z jihočeského Husince? A jak je to s jeho rodným domkem? Co jej pak v dospělosti dovedlo na Kozí Hrádek u Sezimova Ústí a jak tady po několik měsíců trávil své dny?

Tyto a mnohé další otázky vám zodpovíme v pětidílném seriálu Hus a husité, který mapuje zajímavá místa našeho kraje spojená s husitskými tradicemi.

Podíváme se také do Trocnova, kde se narodil Jan Žižka, a povíme si, proč se nestal zdejším hospodářem. Zastavíme se v Táboře, husitském městě, jehož opevnění budilo ve své době úžas a nikdy nebylo dobyto, a připomeneme pravdu i mýty o takzvaném spotřebním komunismu. Nevyhneme se ani poněkud pikantnímu tématu – sektě adamitů a jejímu tragickém konci.

Naším průvodcem jihočeskou husitskou historií bude Petr Čornej. Svými názory i znalostmi přispějí také děti ze 4. A. budějovické Základní školy Máj II.
Seriál vysílá Český rozhlas České Budějovice denně od 6. do 10. července ve 14.50 hodin.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.