Protiteroristické cvičení v metru

20. červen 2018

Pražské metro v noci zažilo předstíraný teroristický útok. Hasiči, záchranáří a policisté si tam totiž nacvičovaly záchranu cestujících. Podle scénáře při útoku zabíjelo hned několik teroristů.

Ze stanice metra se ozývá střela a hned potom naříkání cestujících. „Tři pachatelé ozbrojeni dlouhými zbraněmi vnikli do metra, tam stříleli po všech cestujících, a nakonec se jeden z útočníků odpálil v metru. Výsledkem bylo kolem třiceti mrtvých a třiceti zraněných.“ popisuje simulaci ředitel pražské policie Jan Ptáček.

Podle ředitele pražské záchranné služby Petra Koloucha začali záchranáři vynášet první zraněné už po deseti minutách. „Cvičení jsou od toho, abychom se neustále zlepšovali. Teď se vidíme v padesáté minutě od vyhlášení celé události. Cvičících bylo 260, všichni zranění už jsou v péči zdravotníků. Policie zajistila prostor do té míry bezpečnosti, že jsme mohli zasahovat zhruba po deseti až dvanácti minutách, což jsou skvělé časy,“ doplnil.

Protiteroristické cvičení v metru

Podle ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského by v reálné situaci byly časy podstatně delší. „Dnes to není o tom, že si vyzkoušíme vynést zraněné. Je to spíš o koordinaci, je to o předávání informací,“ a to je podle ředitele Hlinovského to, co není vidět, co se děje v pozadí.

Protiteroristické cvičení v metru

Hlavním cílem nočního cvičení bylo připravit záchranné a bezpečnostní složky na případný zásah v reálném prostředí.

autoři: duch , KZ
Spustit audio

Více z pořadu