Protipovodňová opatření na jihu Čech mnohdy komplikuje výskyt chráněných živočichů

29. duben 2009

Realizaci protipovodňových opatření na řece Polečnici v Českém Krumlově, která při povodních způsobila nemalé škody na majetku, pozdrželo schválení památkářů a také ministerstva životního prostředí. Výstavbě protipovodňových opatření na jihu Čech v mnohých případech brání výskyt chráněných živočichů, jako je například ledňáček nebo velevrub malířský.

Jak uvedl ředitel sekce správy Povodí Vltava Petr Kubala, tato omezení nejsou v mnoha případech opodstatněná: "Ledňáček má vymezené určité oblasti ke hnízdění a myslím si, že kolegové z ochrany přírody velmi dobře tyto oblasti zmapovali a zdokumentovali. Pokud je nezbytné v těchto oblastech něco realizovat, tak se vždy nějaké řešení ve prospěch ledňáčka najde."

Například v zájmu ochrany obcí na dolním toku Lužnice v Jihočeském kraji podle Kubaly Povodí Vltavy raději zaplatilo pokutu, aby práce mohly pokračovat: "Nejsou přesně naplňovány požadavky vodního zákona a zákona o ochraně přírody a krajiny. Všichni jsou si vědomi toho, že je potřeba tyto dva zákony vůči sobě podrobněji vymezit. To je i předmětem připravované novely vodního zákona."

Spustit audio