Protilátky na covid-19 mají na Strakonicku téměř 2,4 procenta lidí, ukázala studie promořenosti

15. červen 2020 17:05

Vyšší čísla než při studii kolektivní imunity na úrovni celé České republiky. Takové výsledky přinesla průřezová studie promořenosti koronavirem, kterou si nechal zpracovat Jihočeský kraj.

V okrese Strakonice mělo protilátky na covid-19 bezmála 2,4 procenta testovaných lidí. Na Písecku to bylo 1,2 procenta. V obou regionech se otestovalo zhruba tisíc lidí.

V rámci jihočeské studie se ale používaly jiné testy. „V celorepublikové studii se použily rychlotesty a ukázalo se, že pravděpodobně nebyly dost senzitivní, to znamená, že zachytily méně osob, než měly. Z dat bylo vidět, že ten výskyt je velmi nízký,“ vysvětlila Zuzana Krátká ze soukromé imunologické laboratoře, která se na studii podílela.

Výsledky podle ní poukazují i na další zajímavosti. „Například víme, že lidé, kteří byli exponováni viru, například obchodníci, prodavači, policisté a hasiči, nebyli významně více nemocní než lidé, kteří byli doma na home officech,“ uvedla.

Jihočeský kraj představil výsledky průřezové studie promořenosti

Při studii na jihu Čech se pracovalo se vzorky nitrožilní krve pomocí laboratorní metody ELISA. Studie ověřovala přítomnost protilátek IgA a IgG. Právě test IgA může někdy ukázat falešnou pozitivitu, proto se budou tyto vzorky prověřovat ještě jednou.

„Musíme ty výsledky hodnotit pouze společně s protilátkami IgG, to znamená, že všechny ještě jednou otestujeme a počkáme, jestli se u nich protilátky IgG dovyvinou, protože ony se vyvíjejí později,“ uvedl krajský zastupitel a iniciátor studie Martin Kuba.

Promořenost by se tak mohla zvýšit až o čtyři celá procenta. Martin Kuba proto zdůrazňuje, že ani celorepubliková studie nemá dokončenou druhou fázi, takže i v tomto případě můžou čísla ještě růst. „Její autoři plánovali, že v okrese Olomouc naberou žilní krev a potom ji také otestují v laboratoři, aby zjistili, jestli rychlotesty fungovaly správně. Tahle druhá část ještě neproběhla, takže ono se to strašně těžko srovnává,“ dodal.

Podle hejtmanky Ivany Stráské se Jihočeský kraj apriori nestaví proti výsledkům celorepublikové studie. Chtěl ale mít v ruce vlastní relevantní poznatky. „Když máte dělat nějaká rozhodnutí, jak rychle rozvolňovat nemocnice, jak umožnit návštěvy v sociálních zařízeních, jak uvolňovat opatření v dopravě, potřebujte k tomu mít data,“ připomněla.

V rámci celostátní studie kolektivní imunity z letošního dubna se v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku otestovalo více než 26,5 tisíce lidí. Bylo mezi nimi 107 dosud neodhalených pacientů pozitivních na covid-19.

Spustit audio

Související