Proti KSČM ve vedení Jihočeského kraje budou studenti protestovat hladovkou

13. prosinec 2012

Studenti z jižních Čech se dál odmítají smířit s tím, že školství v jejich kraji vede Vítězslava Baborová z KSČM. Na příští týden vyhlásili na protest proti krajské koalici sociálních demokratů s komunisty hladovku. Chtějí, aby sociální demokraté spolupráci s KSČM přehodnotili. Hejtman Jiří Zimola z ČSSD však na současné koalici trvá.

Jednodenní hladovku vyhlásili studenti v rámci iniciativy ‘Komunisté nepatří ke kormidlu‘. Zatím se k této akci přihlásilo 16 studentů, hlavně středoškoláci z budějovického Gymnázia J.V. Jirsíka.

„Začátek protestní hladovky je v pondělí večer. Žádný happening v tu chvíli neproběhne. Hladovka je 24 hodinová a bude končit v úterý v 18 hodin. A právě na tento den je na náměstí v Českých Budějovicích svoláno shromáždění za odvolání radních za KSČM,“ vysvětlil v Ozvěnách dne mluvčí protestujících studentů Šimon Heller.

Jedním ze studentů, kteří svou účast v protestní hladovce potvrdili, je i bývalý student gymnázia J.V. Jirsíka a nyní student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Šimek. Jak říká, každý z účastníků bude hladovku držet při svém běžném denním programu a sám tedy bude ručit za to, že domluvená pravidla neporuší.

„Jsem skaut a čestný člověk a moje slovo platí. To samé můžu říct i o mých kamarádech, kteří to se mnou drží. Zatím jsme se dohodli na 24 hodinách. Pokud se tato naše forma protestu nesetká se slyšením u pana hejtmana, aby zrušil koalici s komunisty, budeme zvažovat buď štafetovou hladovku, nebo prodloužení na delší dobu,“ řekl Radiožurnálu.

Heller v této souvislosti zdůraznil, že organizátoři protestů vyzývají k tomu, aby každý zvážil své možnosti. „Nechceme, aby někdo měl zdravotní problémy a podobně. Jsem přesvědčen, že jednodenní hladovka není životu ani zdraví nebezpečná, naopak si myslím, že je prospěšná,“ uvedl.

Hladovka je jen další ze součástí vlny nesouhlasu, která se mezi studenty proti krajské koalici ČSSD a KSČM zvedla. Jako první svolali protest studenti třeboňského gymnázia. Tam také vznikla petice, jejímž autorem je místní učitel Martin Rosocha. Dosud ji podepsalo 10 tisíc lidí.

Jednáním se neuzavírám, tvrdí Zimola

Proběhly už také dvě demonstrace v ulicích Českých Budějovic a studenti se už také dvakrát sešli s hejtmanem Zimolou a vyslovili mu své požadavky, na které on ale nepřistoupil. Dnes Zimola Radiožurnálu řekl, že se neuzavírá dalším jednáním.

„Z mé strany trvá to, co jsem jim nabídl po naší pondělní schůzce. Aby se poté, co vyjádří své názory na náměstích, vrátili zase k jednacímu stolu a že jejich názor mě vždycky bude zajímat,“ řekl.

Na druhé straně si ale podle něj musí studenti uvědomit, že o školství a všech problémech se rozhoduje na institucích, které jsou k tomu určené. „A nikoliv na náměstích a ještě takovouto formou hladovky. To mi prostě nepřipadá vhodné,“ uvedl Zimola.

Protestní akce, která je plánována na 18. prosince v Českých Budějovicích, se má konat v den, kdy je první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

autoři: Ivan Mls , bre
Spustit audio