Propojení českobudějovických ulic Nerudova a Pražská podle radnice může zlepšit dopravní obslužnost

15. leden 2010

Českobudějovická radnice plánuje propojení dosud slepé části Nerudovy ulice s ulicí Pražskou. O tomto záměru diskutovali občané se zástupci města na veřejném projednávání.

Jak prohlásil náměstek primátora František Jelen, zprůjezdněním tohoto úseku chce radnice rozmělnit dopravu v lokalitě Staroměstská a zlepšit tak dopravní obslužnost: "Otevření Nerudovy ulice do Pražské pouze s pravým odbočením významně napomůže dopravní situaci. Především také napomůže rozmělnění dopravy, která ve své podstatě nyní koncentrována do ulic U trojice a Čéčova. Obousměrný provoz v Nerudově ulici byl, budeme jen legitimizovat dopravní řešení v propojení Nerudovy ulice a Pražské třídy."

S tímto krokem ale nesouhlasí obyvatelé této městské části. Petici proti tomuto záměru v současné době už podepsalo 66 lidí a další podávají na úřad města stížnosti.

Proč místní protestují proti otevření ulic Nerudovy a Pražské, Českému rozhlasu řekl jeden ze zástupců obyvatel žijící v této lokalitě Josef Žižka: "Rozmělnění dopravy dojde do prostoru, kde jsou dvě základní školy, mateřská škola a domov důchodců. Otázkou je, jestli toto řešení bude skutečně ku prospěchu občanů města. Může dojít k situaci, kdy doprava bude touto lokalitou projíždět a nadále se shlukovat u křižovatky se Strakonickou ulicí. Podle vyhlášky má mít vozovka šířku 3,5 metru pro jeden jízdní pruh, musela by se tedy ubrat zelená plocha. Pokud bude dodržování této vyhlášky restriktivně vynucováno, tak ubude 20 až 30 parkovacích míst. Nově má vzniknout deset parkovacích míst, což v důsledku znamená úbytek o minimálně 20 míst."

Spustit audio