Proplout městem po vodě můžete nejen v italských Benátkách, ale i v Českém Krumlově

29. prosinec 2018 14:02

Zážitek jako na gondole v italských Benátkách nabízí řeka Vltava v Českém Krumlově. Lidé tam mohou zažít speciální vánoční voroplavbu, kterou provozuje vorař a také veslař Radek Šťovíček.

Jedinečné historické město si tak prohlédnou z úplně jiné perspektivy. Výjimečné pohledy představují nejen městské památky, ale i jejich odraz na vodní hladině.

„Plavba je koncipovaná tak, abychom ukázali co nejvíce z vánočního Krumlova, takže se vydáme k mostu Edvarda Beneše, který podplujeme směrem k Mrázkovu jezu, kde je krásný výhled na jezuitskou kolej a kostel svatého Víta,“ líčí Radek Šťovíček.

Šéfem vorařské plavby je Michal Pavlík. „Za ta léta už to tak náročné není. První roky byly těžké, ale když se do toho člověk dostane, tak ve finále už je to opravdu jednoduché,“ říká o řízení voru.

V mlýně v Jindřichově Hradci kotví vor, připomínají tu plavení dřeva na Nežárce

Součástí expozice, která připomíná plavení dřeva na Nežárce, je i 30 metrů dlouhý vor

Nejen Vltava, ale i Nežárka sloužila v minulosti k plavení dřeva. Byly to dvě nejdelší splavněné trasy v Rakousko- Uhersku. Cesta ze Stráže nad Nežárkou do Prahy trvala vorařům tři až šest dnů. Vliv na to měl stav vody, zkušenosti i to, jestli vory po cestě zastavovaly.

Vorařství má na Vltavě bohaté kořeny. „Tradice voroplavby je velice stará, už z nějakého 9. století. Na jihu Čech byla podpořena hlavně tím, že Schwarzenbergové, kteří tady měli veliké panství, plavili dřevo nejen z jižních Čech do Prahy, ale třeba až do Hamburku,“ připomíná Michal Pavlík.

Na trase plavby voru samozřejmě nechybí část řeky přímo pod krumlovským zámkem. „Důležité je, že lidé ten pohled vidí dvakrát. Podíváte se na zámek, pak stačí sjet pohledem na hladinu, máme krásné zrcadlo a zámek můžete vidět ještě jednou,“ dodává Radek Šťovíček.

Adventní voroplavby mohou zájemci na řece Vltavě v Českém Krumlově zažít do 6. ledna.

Pohled na Český Krumlov z voru na řece Vltavě
Spustit audio

Související