Proměnu krajského města za posledních sto let připomíná Jihočeské muzeum

1. leden 2019 14:09

28. října 1918 vylétla z okna českobudějovického poštovního úřadu rakouská orlice. Demonstrativně ji tehdy na zem shodil úředník František Miroslav Čapek. V Českých Budějovicích tím symbolicky začala éra nového československého státu.

Jak se krajské město od té doby proměnilo, ukazuje výstava Jihočeského muzea. Nabízí srovnávací fotografie i cenné knihy o budějovické historii. Některé sbírkové předměty muzeum vystavuje úplně poprvé.

Historik Milan Binder poskytl své srovnávací fotografie. Výrazná proměna je podle něj vidět například na Senovážném náměstí, kde dříve byla odkrytá Mlýnská stoka. „Nestál dům kultury ani silnice před ním, takže to bylo opravdu velké náměstí. Z fotek je vidět, že tam ženy bělily prádlo, je to taková trochu idylka. Byla tam váha na seno, proto Senovážné náměstí, stála tam budějovická nemocnice, změn je opravdu hodně,“ připomíná.

Další srovnávací fotografie zachycují vlakové nádraží. „Mysleli jsme si, že když sem lidé přijdou z vlakového nádraží, bylo by pro ně zajímavé se podívat, jak vypadalo dříve. Dnes máme to nádraží v docela špatném stavu, všichni Budějčáci se těší, až se opraví a bude zase ozdobou města,“ dodává Milan Binder.

Na výstavě Jihočeské muzeum nabízí zajímavé exponáty z vlastních sbírek, ale i od nadšených sběratelů a soukromníků.

Že vznikla republika, se v Budějovicích jako první dozvěděl poštovní zaměstnanec. Nechtěl tomu věřit

František Miroslav Čapek 28. října 1918 shazuje na dlažbu českobudějovického náměstí rakouského orla z budovy poštovního úřadu

Až několik dní trvalo, než se v roce 1918 všichni lidé dozvěděli, že vznikla Československá republika. „Dnes se to zdá divné, ale tehdy se šířily důležité informace o rozpadu Rakouska-Uherska několik dní. Hned 28. října, kdy byla v Praze vyhlášena republika, se to dostalo jen k obyvatelům větších měst, hlavně těch, které byly spojeny s Prahou železnicí,“ říká publicista a znalec historie Jan Ciglbauer.

Poměrně známá je událost z 20. prosince 1918, kdy se Tomáš Garrigue Masaryk vracel do Československa a jeho první zastávkou na cestě z exilu byly České Budějovice. „Citujeme ze vzpomínek pamětníků, ví se, že tu pan prezident přenocoval ve zvláštním voze, peron byl samozřejmě řádně uklizen a byl připraven červený koberec. Zachovalo se jenom několik málo fotografií,“ říká spoluautorka výstavy Helena Stejskalová.

Značnou část výstavy doprovází knihy, některé jsou vytištěné, ale je tu i jedna ručně iluminovaná. „Tohle je unikátní kniha, je poprvé vystavena. Jedná se o rukopis, který pořídil vlastní rukou poslední německý starosta města pan Taschek. K našemu překvapení kromě starostování ještě vedl záznamy o bojích na frontách a také popsal tu velkou změnu, kdy monarchie padá a je nastolen republikánský řád,“ vysvětluje Helena Stejskalová.

Expozice České Budějovice před sto lety – proměny města ve fotografiích a knihách zůstane v Jihočeském muzeu do 31. března 2019.

Spustit audio

Související