Projekt We Love Šumava spojuje milovníky šumavské přírody. Díky němu už také roste 3200 nových stromů

16. říjen 2019

Ukazovat na sociálních sítích krásné fotky Šumavy, sdružovat fanoušky a díky tomu také pomáhat přírodě. To je smyslem projektu We Love Šumava, za kterým stojí bratři Richard a Filip Brožovi ze Železné Rudy.

„Celé to vzniklo před deseti lety, kdy jsem si nechal vyšít na mikinu slogan We Love Šumava. Pak jsem ho začal používat na sociálních sítích, abych podle něj našel své fotky, a chytili se toho další lidé. Postupně se to rozrůstalo, až jsme si řekli, že když Šumavu takhle propagujeme, budeme jí i pomáhat,“ vzpomíná Richard Brož.

Ten je duchovním otcem projektu a vymýšlí jednotlivé akce. Jeho bratr Filip se stará o technické zázemí. „Už okolo sebe máme velkou komunitu lidí, takže je docela náročné to organizovat a sám bych to nezvládal,“ komentuje Richard Brož.

Jedním z úspěšných nápadů je tričko s příběhem. „Lidé si ho můžou dvakrát do roka koupit v limitovaných edicích a zároveň s tím je na Šumavě vysazený strom. Každý dostane informaci o sázení a pošleme mu i souřadnice, kde přesně strom bude, na pasece je pak také jméno na ceduli. Už jsme takhle zasadili 3200 stromů,“ vysvětluje Richard Brož.

Podle Filipa Brože se mnoho kupujících účastní sázení stromů osobně. „Měli jsme tam i lidi ze Slovenska, kteří si přijeli strom zasadit. Někteří se zúčastnit nemohou, tak strom zasadíme za ně, pošleme souřadnice a oni pak často jezdí zkontrolovat, jestli tam stromek opravdu je. Posílají nám fotky a je krásné, že je i donutíme jít do přírody,“ popisuje.

Své stromy mají i známé osobnosti

Své stromy mají v šumavském lese díky projektu We Love Šumava i různé známé osobnosti. Patří mezi ně zpěvák a rodák z Železné Rudy Marek Ztracený, herec Vojta Kotek, šumavský patriot Emil Kintzl, zpěvák Matěj Ruppert, kanoista Vavřinec Hradilek nebo tenistka Bára Strýcová. Nová trička s příběhem se budou prodávat už 27. října.

Další z aktivit bratrů Brožových jsou takzvané ekoboxy. „Je to dřevěná vitrína a v ní deset předmětů a doba jejich rozkladu v přírodě. Chceme, aby si lidé uvědomili, jak dlouho se rozkládá třeba takový vlhčený ubrousek,“ říká Richard Brož s tím, že momentálně jsou na Šumavě tři ekoboxy a čtvrtý se připravuje.

Bratři začínají organizovat i úklidové akce. Ta první byla spojená s koncertem pro čistou Šumavu. „Napadlo mě, že by lidé mohli uklízet Šumavu a za to jim zazpívá Marek Ztracený. Jemu se to líbilo, tak jsme vymysleli, že lidé budou posílat fotky míst před a po úklidu a za to dostanou vstupenky na unikátní koncert v přírodě. Fungovalo to skvěle, chodily opravdu fotky, ze kterých bylo poznat, že z přírody zmizely desítky kil odpadu,“ vypráví Richard Brož.

Jeho bratr Filip s úsměvem dodává, že We Love Šumava mnohdy funguje už i jako infocentrum. „Lidé se nás ptají, kam vyrazit na výlet a podobně. Občas je to hodně náročné, když se zeptá 200 lidí za víkend, ale snažíme se odepisovat na všechny komentáře. Chceme být aktivní, protože čím víc nás bude, tím víc můžeme Šumavě pomoci,“ uzavírá.

Spustit audio

Související