Seznamka podle matematického algoritmu? Je to možné, ale ne všechno matematika vyřeší

25. srpen 2020

„Projekt Tvojeláska.cz je hledání lásky bez nálepek,“ naznačuje v rozhovoru Kristýna Mertlová jako Dopolední host vysílání Českého rozhlasu České Budějovice s tím, že se jedná o seznamku nejen pro hendikepované. Moderuje Eva Kadlčáková.

Všechno začalo před pěti lety, kdy manželé Mertlovi měli už jednu klasickou seznamovací kancelář a jejich služeb přišel využít jeden mladý, vzdělaný, zajímavý a příjemný mladý muž. Nicméně muž s postižením po dětské mozkové obrně.

„Hendikep, který má, se stal jakýmsi blokem pro seznamování. Čím více jsme se o to zajímali, tím více jsme zjišťovali, jakým problémem je dnes seznamování právě pro lidi se zdravotním hendikepem,“ popisuje začátky projektu Kristýna Mertlová.

Čtěte také

Už z toho, že tím někdejším klientem je dnešní spolupracovník manželů Mertlových, Michal Sněhota jako už nyní ředitel projektu Tvojeláska.cz, se dá usuzovat, že projekt vznikl a funguje. Na internetových stránkách projektu vysvětluje, jak se do projektu zapojil, zkrátka, Mertlovi jej sami oslovili:

„Musím říct, že mě ta nabídka velmi překvapila, ale zároveň i potěšila a bez váhání jsem ji přijal,“ vzpomíná Michal Sněhota. Právě s jeho velkým přispěním Jakub Mertl upravil svůj seznamovací algoritmus tak, aby odrážel požadavky a potřeby handicapovaných, aby odrážel bariéry, na které postižení při seznamování nejvíce naráží.

Jakub Mertl, matematik, který kromě Vysoké školy ekonomické vystudoval doktorské studium matematiky na Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy totiž stvořil unikátní algoritmus vědecké matematicko-statistické metody párování.

Co to je? Je to snad něco podobného, co jsme mohli vidět ve filmech Jáchyme, hoď ho do stroje, nebo Hodíme se k sobě, miláčku?

Víceméně ano.

„Manžel vyvinul algoritmus, který na základě osmi úrovní, ať už co se týče vašeho vnitřního nastavení hodnot, očekávání, představ o rodině, ale i koníčků, dává dohromady lidi, kteří se k sobě do nějaké míry opravdu hodí,“ vysvětluje Kristýna Mertlová a dodává, že podobně jako ve zmiňovaných filmech to neplatí absolutně.

Zkrátka ne za vším je jen onen algoritmus. Více si můžete poslechnout ze záznamu pořadu Dopolední host vysílání Českého rozhlasu České Budějovice. Nebo si pořad stáhnout k sobě do počítače a poslouchat později.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Zdeněk Zajíček
Spustit audio

Související