Projekt revitalizace Mařížského parku ve Slavonicích je připraven

18. červen 2010

Ve Slavonicích ve středu slavnostně zahájili projekt revitalizace zámeckého parku. Ten nebyl posledních 50 let obhospodařován a Pracovní skupina Mařížský park by z něj nyní chtěla vytvořit nový prostor pro setkávání a to v rámci projektu Evropský park Bavorsko - Čechy.

Některé nutné práce byly zahájeny už na jaře, s úplnou revitalizací se ale začne až nyní. Doposud se totiž čekalo na splnění požadavků petice Stop kácení v Mařížskému zámeckém parku z roku 2007.

Jak říká Martina Havlíčková z Pracovní skupiny Mařížský park, požadavky už nyní splněny byly: „Všechny podmínky petice byly splněny – inventarizace dřevin, biologický průzkum, zapojení veřejnosti na přípravě revitalizace parku a návrh revitalizace parku. To je báječné a jsme rádi, že se to podařilo ve spolupráci Pracovní skupiny Mařížský park a radnice města Slavonice.“

V Mařížském parku se kromě unikátní modřínové aleje nachází také torzo zámku. Ten byl donedávna památkovým objektem, na žádost města Slavonice byl ale z památkového fondu vyňat. Hlavním důvodem byla údajná snazší péče o torzo zámku.

Pracovní skupina Mařížský park se proto nyní snaží torzo zámku a park zařadit zpět do památkového fondu, tentokrát jako celek.

Projekt na obnovu parku, ke kterému se nyní může vyjádřit také široká veřejnost, je už připraven. S pracemi v parku se začne zřejmě na podzim tohoto roku.

autor: hoch
Spustit audio